Clicky


Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber

Woensdag opnieuw actie bij hoofdkantoor Uber
28-02-2023 17:33 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - Voor de vierde keer in een maand brengen chauffeurs die rijden voor Uber een bezoek aan het hoofdkantoor van het taxibedrijf in Amsterdam. Zij presenteren woensdag aan de Uber-top wat zij écht binnenkrijgen aan inkomen. De actie is om 16.00 uur.

Cihan Ugural, campagneleider bij de FNV: "En dus niet wat Uber zegt dat zij verdienen. Uber moet naar de chauffeurs luisteren en ervoor zorgen dat zij een fatsoenlijk inkomen hebben. Wij gaan door met onze acties totdat dit het geval is."

De actie van de chauffeurs is een dag voordat Uber een onderzoek van de Universiteit van Maastricht naar buiten brengt. Daarmee wil het platformbedrijf aantonen dat het allemaal wel meevalt met de lage lonen van de chauffeurs.

Ugural: "Dit zogenaamde onafhankelijk onderzoek is, net als een onderzoek van 2,5 jaar geleden, louter gebaseerd op data die Uber zelf heeft aangeleverd. Die data is niet controleerbaar. Bovendien houden die cijfers van Uber totaal geen rekening met de kosten die de chauffeurs zelf dragen."

De FNV heeft eerder berekend dat taxichauffeurs bij Uber over het algemeen niet eens het loon uit de Taxi-cao halen. Soms zitten zij zelfs beneden het minimumloon. Ook zijn ze niet verzekerd voor pensioen en arbeidsongeschiktheid.

De chauffeurs willen de directie en belangstellenden woensdag een kijkje geven in hun portemonnee. Zij hebben aan de hand van hun eigen verdiensten en de gemiddelde autokosten volgens de ANWB - die nog bescheiden zijn - uitgerekend wat hun echte inkomen is.

Ugural: "Uber komt al een aantal weken met cijfers waar de chauffeurs zich helemaal niet in herkennen. Ook zet het bedrijf hun reacties hierop weg als ‘niet concreet’. Daarom zijn ze op basis van vertrouwde bronnen zelf gaan rekenen. Zij hopen dat de top dit keer wel een echte dialoog wil aangaan en naar buiten komt om met de chauffeurs te praten. Zo niet, dan gaan we over tot hardere acties."

Bij veel bedrijven en aan cao-tafels in het hele land stormt het. Werknemers laten van zich horen omdat ze hun lage lonen en de hoge werkdruk zat zijn. Nederland verdient beter, vinden ze. Zo zijn er stakingen in het streekvervoer en bij de Bijenkorf. Afgelopen weken waren er ook stakingen bij gemeenten, Douwe Egberts, Hibin, de zorgtaxi’s, Intertek, bij de regionale treinen en bussen, de touringcars, ETOS en Fokker Elmo.

In de ziekenhuizen staat de barometer ook op storm: er zijn acties op til nu het ultimatum is verlopen. De roep om verandering zwelt aan en werknemers zien dat ze niet alleen staan.