Clicky


Twee smokkelaars opgepakt na drama met migranten in Italië

Twee smokkelaars opgepakt na drama met migranten in Italië
27-02-2023 10:04 | Buitenland | auteur ANP

STECCATO DI CUTRO - Na het bootdrama waarbij tientallen dode migranten zijn aangespoeld aan de Italiaanse kust, zijn twee mensensmokkelaars aangehouden.

Het Italiaanse Rai News schrijft dat ze zijn opgepakt voor het helpen bij en aanzetten tot illegale immigratie, maar de politie onderzoekt ook dood door schuld. De politie doet nog onderzoek naar de betrokkenheid van nog twee anderen.

Bij het ongeluk zijn zeker 61 mensen overleden, onder wie dertien kinderen. Zo'n tachtig mensen konden worden gered, maar er bestaat nog onduidelijkheid over hoeveel mensen aan boord waren van de boot. Getuigenissen lopen uiteen van 180 tot 250. Van de overlevenden zijn 22 mensen naar het ziekenhuis gebracht.

De migranten vertrokken drie of vier dagen eerder uit de West-Turkse stad İzmir. De mensen aan boord waren vooral afkomstig uit Afghanistan, Irak, Iran en Syrië. De oude houten boot brak door de ruwe zee en ging ten onder. Volgens lokale media was de boot niet bestand tegen de hoge golven. De wrakstukken en de doden spoelden aan bij Steccato di Cutro in de regio Calabrië.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni reageerde geschokt, maar maakt zich ook kwaad over de mensensmokkelaars die zulke tragedies mogelijk maken.

Buitenlandminister Matteo Piantedosi zegt dat gewetenloze criminelen veel geld verdienen door de migranten een reis naar Europa op gammele, niet zeewaardige bootjes aan te smeren. "Over de lijken van hun slachtoffers worden enorme winsten gemaakt die in drugs en in wapens worden geïnvesteerd."