Clicky


Scheepvaartverkeer deel Julianakanaal volledig gestremd

Scheepvaartverkeer deel Julianakanaal volledig gestremd
23-02-2023 13:40 | Stremmingen | auteur ANP

BERG OBBICHT - Het scheepvaartverkeer op het Julianakanaal tussen Berg en Obbicht (Limburg) is sinds donderdagochtend volledig gestremd. De scheepvaart werd stilgelegd toen een bouwkuip in het kanaal tussen beide dorpen vol water begon te lopen. Daardoor stortte een stuk van de dam in die bouwkuip en kanaal van elkaar scheidt. De scheepvaart werd stilgelegd om het verder instorten van de scheidingswand te voorkomen. De stremming duurt in elk geval de hele donderdag, zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Donderdagavond wordt bekeken hoelang de stremming daarna nog voortduurt.

Rond 08.00 uur donderdagochtend begon water onder een damwand van de 750 meter lange bouwkuip door te sijpelen. Deze damwand scheidt het kanaal van de bouwput. Medewerkers van de aannemer die dat zagen wisten zich bijtijds uit de voeten te maken en het aanwezige materieel mee te nemen. Door de stroming van het water verzakte de damwand over een lengte van 10 meter. Uiteindelijk liep de kuip helemaal vol water.

Rijkswaterstaat en aannemer zijn begonnen met de voorbereidingen voor de aanleg van een tijdelijke dam. Die is nodig om het gat in de damwand te bereiken zodat dat kan worden gedicht. Zodra dat gebeurd is kan pas worden begonnen met het leegpompen van de bouwkuip. En pas als de dam sterk genoeg is, kan het scheepvaartverkeer worden hervat. "Dat kan pas als we zeker weten dat door het scheepvaartverkeer de damwand niet verder inzakt", aldus de woordvoerster.

Rijkswaterstaat is bezig met het verruimen van het kanaal tussen Berg en Obbicht over een lengte van zo'n 3 kilometer. Op die manier wordt dit deel van de drukke Maasroute geschikt gemaakt voor tweebaksduwvaart. Deze schepen zijn 190 meter lang en bijna 11,5 meter breed bij een diepgang van 3,5 meter. De nu weer volgelopen bouwkuip was in november leeggepompt.

Het Julianakanaal is een druk bevaren en belangrijke scheepvaartroute tussen Nederland en België en Frankrijk.