Clicky


Royal FloraHolland krijgt van vakbonden tot vrijdagmiddag om acties te voorkomen

Royal FloraHolland krijgt van vakbonden tot vrijdagmiddag om acties te voorkomen
22-02-2023 11:43 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Het zat eraan te komen en nu is het zover: Royal FloraHolland heeft een ultimatum aan de broek van de FNV. Daarin krijgt de bloemenveiling tot vrijdag 24 februari 12.00 uur de kans om acties van de werknemers te voorkomen.

Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: "We zijn het ultimatum vanmorgen netjes bij de directie van Royal FloraHolland komen brengen. De boodschap van de medewerkers is helder: spreek nu heel snel wat beters af over onze salarissen, anders leggen wij het werk neer. Dat is geen loos dreigement, de actiebereidheid is heel groot."

Lonen moeten meestijgen met prijzen

Voor de werknemers is het belangrijk dat hun lonen in ieder geval meestijgen met de prijzen in de winkels. Dan kunnen zij hun boodschappen blijven doen en hun rekeningen betalen zonder in geldproblemen te komen.

Halsstarrige houding bloemenveiling

Het overleg met de bloemenveiling is geklapt na zeven moeizame onderhandelingsrondes. Brandenburg: "Royal FloraHolland blijft halsstarrig vasthouden aan een schamele €100 bruto per maand en per 1 maart nog 3 procent erbij. Dat willen ze dan afspreken in een cao van vijftien maanden. Daar redden de mensen het dus echt niet mee."

Naast leefbaar loon andere afspraken

De FNV eist een cao voor een jaar, die loopt tot en met 31 december 2023. Naast een leefbaar loon wil de vakbond dat de medewerkers een toeslag krijgen voor werken in de kou en dat het sociaal plan wordt verlengd dat in december afliep. Verder een goede regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken en een reiskostenvergoeding van €0,21 per kilometer.

Bijna 2.800 werknemers

Bij Royal FloraHolland werken 2.759 mensen op vier locaties: Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde.