Clicky

 Philips-top ziet af van bonussen na 'teleurstellend' jaar

Philips-top ziet af van bonussen na 'teleurstellend' jaar
21-02-2023 10:36 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

AMSTERDAM - Het bestuur van medisch technologiebedrijf Philips ziet af van de bonussen over vorig jaar. Dat hebben de raad van commissarissen en het bestuur gezamenlijk besloten, stelt Philips. Dat deden de bestuurders na een volgens topman Roy Jakobs zeer teleurstellend jaar. Daarin bleef er gedoe met de slaapapneu-apparaten en had Philips nog altijd problemen in de leveringsketen.

Jakobs heeft in oktober en vorige maand ontslagrondes en een reorganisatie aangekondigd waardoor in totaal 10.000 banen verdwijnen de komende jaren.

Philips-bestuurders hebben normaal gesproken recht op een bonus in cash, maar ook een bonus in aandelen die over een langere termijn geldt. Van beide bonussen ziet de top van het bedrijf af.

Vorig jaar was er veel kritiek van aandeelhouders op het beloningsbeleid van Philips, waar ook toen al problemen speelden met slaapapneu-apparaten en levering. Het bedrijf zegt daar van geleerd te hebben en na gesprekken met aandeelhouders tot zijn beslissing te zijn gekomen.

Opvallend is wel dat de vertrokken topman Frans van Houten zijn bonussen niet heeft afgestaan. Hij kreeg een bonus van 265.000 euro. Daarnaast krijgt hij ook de aandelenbonus. Zijn totale vergoeding, inclusief pensioenbijdrage en andere betalingen, kwam uit op 4,7 miljoen euro. Dat is 14 procent lager dan in 2021. Van Houten is officieel nog tot en met april in dienst bij Philips en krijgt ook nog een jaarsalaris mee.

De in oktober aangetreden Jakobs krijgt overigens een basissalaris van 1,2 miljoen euro. Dat is minder dan de 1,325 miljoen euro die zijn voorganger Van Houten verdiende.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats