Clicky


Zware aardbeving treft opnieuw Turks-Syrisch grensgebied

Zware aardbeving treft opnieuw Turks-Syrisch grensgebied [+video]
20-02-2023 18:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ANTAKYA - [update 20:16 uur] Twee weken na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije is het Turks-Syrische grensgebied opnieuw getroffen door een aardbeving. Die had volgens het Europees seismologisch centrum (EMSC) een kracht van 6.4. Getuigen zeggen dat er nieuwe schade is aan gebouwen in Antakya, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay.

Het epicentrum van de beving lag 14 kilometer ten zuidwesten van Antakya, op zo'n 10 kilometer diepte, meldt EMSC. Volgens journalisten was sprake van paniek in die stad van ruim 200.000 inwoners. Reddingswerkers renden door de stofwolken om te controleren of mensen gewond zijn geraakt. Op sociale media delen mensen beelden van gebouwen die zijn ingestort, ook in de nabijgelegen stad Samandag.

Volgens de burgemeester van die stad is een vrouw omgekomen en liggen nog zeker vier mensen onder het puin. Hij zegt snel behoefte te hebben aan tenten om mensen op te vangen. Vicepresident Fuat Oktay meldt dat op dit moment in totaal acht gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Lokale media schrijven dat in sommige steden de stroom is uitgevallen na de aardbevingen. Bovendien zou een gedeelte van het ziekenhuis in Iskenderun uit voorzorg ontruimd zijn. In de stad Adana, zo'n 100 kilometer verderop, is volgens de autoriteiten in elk geval geen schade.

Getuigen van persbureau Reuters zeggen dat de trillingen te voelen waren in Syrië, Egypte en Libanon. De Turkse noodhulpdienst AFAD meldt een aantal stevige naschokken in Hatay, de zwaarste met een kracht van 5.8. "We vragen onze burgers in de regio om weg te blijven van beschadigde gebouwen en de waarschuwingen van onze teams nauwgezet op te volgen", twitterde Oktay.

Hatay is een van de zwaarst getroffen provincies door de eerdere aardbevingen. Zondag staakte Turkije de reddingswerkzaamheden in alle provincies, behalve Hatay en Kahramanmaras. De zwaarste aardbevingen van 6 februari hadden een kracht van 7.8 en 7.5. Daarbij zijn zeker 46.000 doden gevallen in Turkije en Syrië. Sindsdien zijn er duizenden naschokken geweest.

Maandag was president Recep Tayyip Erdogan op bezoek in de provincie Hatay, waar duizenden gebouwen al waren ingestort door de vorige bevingen. Hij beloofde daar dat de bouw van nieuwe woningen volgende maand zal beginnen.