Clicky


VS vrezen dat China wapens aan Rusland wil leveren

VS vrezen dat China wapens aan Rusland wil leveren
19-02-2023 17:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Verenigde Staten maken zich zorgen over de mogelijkheid dat China wapens zal leveren aan Rusland. Buitenlandminister Antony Blinken zei na een ontmoeting met zijn Chinese collega Wang Yi tegen Amerikaanse media dat Beijing dat overweegt.

De buitenlandministers spraken elkaar op de veiligheidsconferentie in München, waar de Russen niet aanwezig zijn. Blinken heeft Wang duidelijk gemaakt dat een wapenlevering "serieuze gevolgen" zal hebben voor de relatie tussen de twee grootmachten, die de laatste tijd toch al een aantal deuken heeft opgelopen.

China heeft zich het afgelopen jaar neutraal geprobeerd op te stellen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, tot frustratie van de VS. Het Westen hoopt dat de Chinese president Xi Jinping de invasie alsnog veroordeelt en druk uitoefent op Moskou om deze te stoppen.

Beijing houdt af en toe een pleidooi voor de soevereiniteit van landen, maar veel verder gaat de kritiek niet op Rusland, dat bijna een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Ondertussen is het land wel kritisch op de rol van de VS en de NAVO, die veel wapens leveren aan Kiev.

Wang zei na het gesprek met Blinken dat zijn land "niet werkeloos heeft toegekeken of olie op het vuur heeft gegooid" bij het conflict. Hij zei dat hij gelooft dat "sommige krachten" niet willen dat er succesvolle vredesonderhandelingen komen.

China komt binnenkort met een eigen vredesvoorstel. Omdat sancties en druk niet hebben gewerkt, wil hij de oorlog oplossen door middel van dialoog. "We moeten vrede uiteindelijk toch een kans geven."