Clicky


Zeker 45.000 doden in aardbevingsgebied Turkije en Syrië

Zeker 45.000 doden in aardbevingsgebied Turkije en Syrië
17-02-2023 20:47 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ANKARA - Zeker 45.000 mensen zijn in Turkije en Syrië om het leven gekomen door de zware aardbevingen van vorige week maandag. Het dodental in Turkije is vrijdag opgelopen tot 39.672. In Syrië staat het dodental al dagen op zeker 5.800.

De Turkse binnenlandminister Suleyman Soylu vertelde bij de bekendmaking van de nieuwe cijfers ook dat 82.000 gebouwen zijn ingestort of ernstige schade hebben opgelopen. Vanwege de grote omvang van de verwoestingen worden aardbevingsslachtoffers ook in andere delen van Turkije opgevangen.

Er wordt nog altijd gezocht naar slachtoffers, maar de kans dat zij levend worden gevonden is zeer klein. In de afgelopen dagen zijn nog wel mensen gered. Zo werd vrijdag in de Turkse provincie Hatay een 45-jarige man 278 uur na de eerste aardbeving onder het puin van een ingestort gebouw vandaan gehaald. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er worden vermist.

Over de situatie in het Syrische aardbevingsgebied is minder bekend dan over die in buurland Turkije. In Syrië, waar sinds 2011 een burgeroorlog woedt, is aardbevingsschade ontstaan in gebieden die onder controle staan van de regering en ook gebieden waar verschillende rebellengroeperingen de macht hebben. De internationale hulp aan Syrië komt moeizaam op gang.