Clicky


Oscar Hammerstein definitief geschrapt als advocaat

Oscar Hammerstein definitief geschrapt als advocaat
17-02-2023 15:59 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Het Hof van Discipline heeft oud-advocaat Oscar Hammerstein geschrapt van het tableau na meerdere klachten, onder anderen van wijlen Peter R. de Vries. Dat houdt in dat hij niet meer kan besluiten terug te keren in het vak. De klachten gingen onder meer over het schenden van zijn geheimhoudingsplicht.

Hammerstein lekte de naam van De Vries, vertrouwenspersoon van kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B., aan Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Dit omschrijft het Hof van Discipline, die erop wijst dat de oud-advocaat als geen ander weet welke veiligheidsrisico's de Marengo-zaak met zich meebrengt, als "onbetamelijk".

Andere klagers waren Nabil B. zelf en advocaat Khalid Kasem (momenteel tv-presentator). Zo verstrekte de oud-advocaat details over B. en over de Marengo-zaak in een interview met het AD, waarmee hij volgens het hof zijn geheimhoudingsplicht schond.

Hammerstein zei onder meer dat hij door toedoen van Peter R. de Vries was gestopt als raadsman van de kroongetuige. Hij opereerde toen nog anoniem. Tegen de krant liet hij zich ook uit over Kasem, over wie hij zei dat die volgens het Openbaar Ministerie banden zou hebben met Ridouan Taghi.

De Raad voor Discipline schrapte Hammerstein al eerder en de oud-advocaat ging hiertegen in beroep bij het hof. Tegen de beslissing van het hof is geen beroep meer mogelijk. Hammerstein ging in 2021 met pensioen als advocaat.