Clicky


Rusland ontbiedt Nederlandse ambassadeur vanwege positie MH17

Rusland ontbiedt Nederlandse ambassadeur vanwege positie MH17
17-02-2023 14:01 | Politiek | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Nederlandse ambassadeur in Rusland, Gilles Beschoor Plug, is donderdag ontboden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische regering eist van hem "een einde aan de obsessieve pogingen van de Nederlandse autoriteiten om de Russische Federatie ongegrond verantwoordelijk te houden voor het neerstorten van vlucht MH17," valt te lezen in een verklaring van het Russische ministerie.

In de verklaring noemen de Russen het Joint Investigation Team (JIT), onder leiding van het Nederlandse parket, "van gepolitiseerde aard". Ook onderstrepen zij dat de Russische overheid de resultaten van het onderzoek niet erkent.

"Dit soort demarches hoort bij het diplomatieke spel", zegt vicepremier Sigrid Kaag, zelf voormalig diplomate en minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Het komt volgens haar vaker voor dat een ambassadeur wordt ontboden. "Dat hoort hij of zij dan braaf aan, en dat is het dan ook." Volgens Kaag zet Nederland in op "waarheidsvinding en gerechtigheid".

Nederland riep vorige week al de Russische minister op het matje. Dat gebeurde nadat het JIT naar buiten bracht dat er "sterke aanwijzingen" zijn voor de betrokkenheid van de Russische president Vladimir Poetin bij de inzet van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde.

Het onderzoek naar de neergehaalde vlucht is door het JIT stilgelegd. Volgens de Russische verklaring is dat "opnieuw een bewijs dat het onderzoek de argumenten heeft uitgeput die zijn eenzijdige beschuldigende positie ondersteunen". Volgens de Nederlandse regering kan het onderzoek weer worden geopend als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Op 17 juli 2014 stortte het toestel van Malaysia Airlines, vertrokken van Schiphol en onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, neer boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen bijna 200 Nederlanders.