Clicky


 


OM eist levenslange celstraf tegen vermeende rechterhand Taghi

OM eist levenslange celstraf tegen vermeende rechterhand Taghi
17-02-2023 11:56 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi, in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. R. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij meerdere moorden en pogingen daartoe en leidinggeven aan een criminele organisatie. Het OM spreekt van een "volstrekt gewetenloze organisatie".

R. was in de rechtbank aanwezig. Hij keek vooral de andere kant op terwijl de officier van justitie het requisitoir voordroeg. "Belachelijk", zei hij nadat de strafeis werd uitgesproken.

Taghi wordt gezien als opdrachtgever van de moorden. Hij zette zijn opdrachten uit bij onder anderen R., die dan schutters en spotters zou regelen.

De medeverdachten hoorden medio vorig jaar al welke straf het OM passend vindt. Tegen Taghi en vier medeverdachten is ook levenslang geëist. Voor dat requisitoir had het OM afgelopen juni negen dagen uitgetrokken. Toen werd ook al uitgebreid gesproken over de rol van R., daarom duurde de onderbouwing van de strafeis vrijdag slechts anderhalf uur.

De zaak tegen R. liep achter op de rest, onder meer omdat hij vastzat in Colombia en de strafzaak al was begonnen zonder dat hij aan Nederland was uitgeleverd en door een advocatenwissel. R. (50) werd in februari 2020 opgepakt in Colombia, nadat hij jarenlang internationaal werd gezocht. In december 2021 is hij aan Nederland uitgeleverd.

De advocaten van de medeverdachten hebben inmiddels hun pleidooien afgerond, de advocaten van R. zijn waarschijnlijk in mei aan de beurt. De rechtbank is van plan in oktober van dit jaar uitspraak te doen.

Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige Nabil B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 is zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,285
Diesel2,103

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions