Clicky


Rotterdams college ontzet over topinkomens Havenbedrijf

Rotterdams college ontzet over topinkomens Havenbedrijf
16-02-2023 14:56 | Haven Nieuws | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Rotterdams college zegt ontzet en geschrokken te zijn dat niet drie maar achttien mensen bij het Havenbedrijf Rotterdam meer verdienen dan wat de Wet Normering Topinkomens (WNT) beoogt.

De Rotterdamse PvdA-fractie wilde donderdag van het college weten hoeveel mensen er bij het Havenbedrijf boven de WNT-norm verdienen. Deze heeft als doel het tegengaan van bovenmatig loon en ontslagvergoedingen bij instellingen in de (semi)publieke sector.

Het maximum van de WNT is in 2023 vastgesteld op 223.000 euro. Aanleiding voor het debat was een artikel in het AD over het inkomen van de nieuwe directeur van het Havenbedrijf, die volgens de gemeente minder moet gaan verdienen dan de huidige topman Allard Castelein, die deze zomer vertrekt.

Havenwethouder Robert Simons liet donderdag tijdens een gemeenteraadsvergadering weten dat hij en wethouder Financiën Maarten Struijvenberg tot twee weken geleden dachten dat er drie leden binnen het Havenbedrijf, de directie, boven de norm verdienden. "Tot onze grote schrik en ontzetting", beantwoordde Simons de vraag van de PvdA, "hebben we van het Havenbedrijf te horen gekregen dat er naast drie directieleden vijftien mensen zijn die boven de WNT verdienen. Dus in totaal achttien."

Het gemiddelde bedrag dat ze boven de norm verdienen is volgens de wethouder 78.000 euro. "Dus er zijn vijftien mensen die drie ton verdienen bij het Havenbedrijf." Het salaris van de nieuwe Havenbedrijf-directeur is een kwestie tussen de gemeente, die 70 procent van de aandelen van het Havenbedrijf in handen heeft, en het Rijk, dat voor 30 procent aandeelhouder is. Die moeten dus allebei de handtekening eronder zetten, aldus Simons. Hij zegt er nu niet te veel over kwijt te kunnen aangezien gesprekken nog lopen.