Clicky


Klachten over exorbitante huurverhogingen na aardbevingen Turkije

Klachten over exorbitante huurverhogingen na aardbevingen Turkije
16-02-2023 14:16 | Buitenland | auteur ANP

ANKARA - Mensen die uit het zwaar getroffen aardbevingsgebied in het zuidoosten van Turkije wegtrekken en op zoek gaan naar een andere woning worden soms geconfronteerd met plotseling sterk gestegen huren. Plaatselijke media melden dat in de hoofdstad Ankara klachten zijn ingediend bij de autoriteiten over 'exorbitante huurprijsverhogingen' sinds de aardbevingen.

Een man uit Gaziantep zegt in de media dat hij al vijf woningen heeft bezocht en dat bij navraag de vraagprijs voor de huur overal bijna verdubbeld blijkt. Bij een woning was de gevraagde huurprijs voor de aardbeving bijvoorbeeld omgerekend 300 euro, maar na de de aardbeving steeg die naar circa 550 euro.

Volgens de voorzitter van de vereniging van makelaars in de hoofdstad, Hakan Akcam, zijn al 27.000 mensen uit het rampgebied naar Ankara gekomen en blijkt het erg moeilijk om ze aan een huurwoning te helpen.

Ook zijn er verhuurders die de vraagprijs niet hebben verhoogd, maar die helemaal geen huurders uit de getroffen gebieden willen, omdat die binnen afzienbare tijd mogelijk geen geld meer zouden hebben. Akcam heeft al tientallen klachten van woningzoekenden binnen en die doorgestuurd naar het betrokken ministerie. Dat zet stappen om met hoge boetes verhuurders te dwingen mensen uit de elf getroffen provincies gastvrijer te behandelen.

De hogere vraagprijs voor huren is niet alleen gesignaleerd in de hoofdstad. De gouverneur van een regio ten noorden van het rampgebied heeft een onderzoek ingesteld, nadat was bericht dat "opportunistische verhuurders" hun vraagprijzen verveelvoudigden in de plaats Elazig.

Volgens de media was het daar tot voor kort mogelijk een woning te huren voor maar 40 euro, maar wordt er sinds de aardbeving om 200 euro per maand gevraagd. Aan de noordkust in Eregli zouden de vraagprijzen voor een huurwoning zijn gestegen van rond de 100 naar 350 euro per maand.