Clicky


NAVO-chef in Turkije: Zweden en Finland moeten er snel bij

NAVO-chef in Turkije: Zweden en Finland moeten er snel bij
16-02-2023 12:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/RTR

ANKARA - NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft bij Turkije opnieuw aangedrongen op snelle toetreding van Finland en Zweden tot het militaire bondgenootschap. Hij deed dat tijdens een bezoek aan Turkije tien dagen na de verwoestende aardbevingen.

Hij beloofde verder noodhulp aan Turkije door tienduizenden tenten te leveren die onderdak moeten bieden aan de getroffenen.

In een gezamenlijke persconferentie met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu herhaalde Stoltenberg dat hij "gelooft dat het tijd is om toetreding van Finland en Zweden te ratificeren". Cavusoglu zei in een reactie dat Turkije bereid is na te denken over het apart behandelen van het Finse toetredingsverzoek.

Verder zei hij dat hij volgende week de lidmaatschapsaanvragen van Finland en Zweden bespreekt met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Over de aardbevingen zei Stoltenberg dat het "de dodelijkste natuurramp op het grondgebied van het bondgenootschap sinds de oprichting van de NAVO" is. Hij voegde eraan toe dat de NAVO haar "strategische luchtbrugcapaciteiten" zal gebruiken om hulp te vervoeren.

Door de aardbevingen zijn in Turkije alleen al meer dan 36.000 doden gevallen en zijn meer dan 50.000 gebouwen verwoest of zwaar beschadigd door de aardbeving, waardoor velen dakloos zijn geraakt.