Clicky


Deutsche Bahn bestelt zestig waterstofbussen bij Caetanobus

Deutsche Bahn bestelt zestig waterstofbussen bij Caetanobus
16-02-2023 12:03 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

BERLIJN - Deutsche Bahn zet de omschakeling naar een klimaatneutraal bedrijf voort en bestelt voor het eerst een groter aantal waterstofbussen voor haar busdivisie DB Regio Bus. De eerste voertuigen zullen begin 2024 in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein rijden. Achter de bestelling staat het duidelijke doel van DB om de laatste dieselbus in 2038 uit te faseren. Alle nieuw aangeschafte bussen moeten binnen zeven jaar emissievrij rijden. Met ongeveer 470 miljoen passagiers per jaar is DB Regio Bus de grootste aanbieder van busdiensten in Duitsland.

Evelyn Palla, bestuurslid voor regionaal vervoer DB AG: “Waterstofbussen zijn klimaatvriendelijk en hebben nog een voordeel: ze zijn sneller vol dan de batterijen van een puur elektrische bus worden opgeladen. Met hun grote actieradius kunnen waterstofbussen vooral in landelijke gebieden bestaande dieselvoertuigen goed vervangen. Met de bestelling van 60 waterstofbussen zetten we weer een stap om diesel vaarwel te zeggen.”

De bussen worden geleverd door de Portugese fabrikant Caetanobus; de brandstofcellen komen van Toyota. De raamovereenkomst die nu is overeengekomen loopt tot 2026 en gaat uit van 60 bussen. Het ordervolume voor deze voertuigen bedraagt ​​bijna 40 miljoen euro. Vijf van de nieuwe voertuigen zullen worden ingezet in de omgeving van Jever en twee in Rendsburg-Eckernförde.

De nieuwe H2 CityGold bussen zijn twaalf meter lang en hebben 34 zitplaatsen en 47 staanplaatsen. De passagiersruimte heeft geen treden en biedt een twee meter brede ruimte voor rolstoelen. Met één tank waterstof kunnen de voertuigen tussen de 350 (winter) en 550 (zomer) kilometer afleggen. In de bussen zijn tal van elektronische veiligheidssystemen ingebouwd, die bijvoorbeeld waarschuwen voor een mogelijke aanrijding met voetgangers of andere weggebruikers.

Twee eerdere versies van de inmiddels bestelde bussen rijden al bij DB-dochter Autokraft als onderdeel van het waterstofpioniersproject eFarm in de regio Noord-Friesland. Ze tanken de regionaal door eFarm geproduceerde waterstof bij tankstations in Husum en Niebüll en brengen 100 procent emissievrije mobiliteit op de weg. DB Regio Bus realiseert en plant meer dan 40 transporten en projecten met klimaatvriendelijke aandrijvingen, waaronder batterijbussen, op meer dan 35 locaties.