Clicky


Na elf stakingsdagen nieuwe cao voor medewerkers OWASE

Na elf stakingsdagen nieuwe cao voor medewerkers OWASE
15-02-2023 10:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De medewerkers van de OWASE-bedrijven hebben eindelijk een nieuwe cao. Zojuist ging een ruime meerderheid van de vakbondsleden akkoord met het laatste voorstel van de werkgever. Daarmee komt een einde aan een lang actietraject dat in totaal elf stakingsdagen opleverde én een protestmars.

CNV-bestuurder Gerard van Dijk: "Heel goed dat de stakende medewerkers over zo’n lange adem beschikten. Dat levert ze nu de loonsverhoging op die ze verdienen."

Met terugwerkende kracht gaan de lonen op 1 juli 2022 omhoog met 3,5 procent plus € 135,- per maand en op 1 juli 2023 nogmaals met 3,5 procent. In de nieuwe cao, die in totaal 18 maanden loopt (tot 1 januari 2024), wordt voor de rest bijna niks gewijzigd.

Van Dijk is trots op de mensen die met hun actiebereidheid voor zichzelf en collega’s opkwamen. "Ze hebben gevochten voor dit resultaat. Het is niet makkelijk om je op deze manier tegenover je werkgever op te stellen, maar het moest nu eenmaal gebeuren om er als werknemer niet weer zelf bij in te schieten."

Dinsdag 14 februari werd het ultieme voorstel van de werkgever in een drietal ledenvergaderingen besproken. Hoewel er nog een paar twijfels werden uitgesproken, waren die niet genoeg om het resultaat als geheel weg te stemmen. "Wat de bonden betreft komt er nu een handtekening onder en hebben we een nieuwe cao", aldus Van Dijk.

Ron Vos van FNV Procesindustrie geeft de stakers een groot compliment voor hun vasthoudendheid. "Mensen die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen." 

De OWASE-werkgevers moeten zich wat Vos betreft maar eens goed achter de oren krabben. "Dat het zover heeft moeten komen kunnen zij zichzelf aanrekenen. Hun werknemers verdienen echt beter. Hopelijk gaan ze dat op tijd inzien, de huidige cao loopt immers eind dit jaar alweer af."

CNV-bestuurder Van Dijk is zich ervan bewust dat de OWASE-medewerkers nu ook weer door moeten. "Ik denk dat we snel terug moeten naar normaal", zegt hij. "Het heeft geen zin om terug te blijven kijken nu. Alle partijen verdienen elkaars respect. Samen, dus ook als collega’s onderling, zetten we de schouders eronder om weer werk te maken van deze mooie bedrijven."

Onder de OWASE-bedrijven vallen onder meer metaalverwerkende bedrijven als Wavin, Rollepaal, Schoeller, Wadinko, BONO en Dion.