Clicky


Ollongren stelt Oekraïne extra munitie in het vooruitzicht

Ollongren stelt Oekraïne extra munitie in het vooruitzicht
14-02-2023 11:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Nederland gaat Oekraïne "een nieuwe toezegging doen" over de levering van munitie. Oekraïne mag niet zonder komen te zitten "juist nu de gevechten intensiveren", zegt defensieminister Kajsa Ollongren.

Oekraïne heeft de defensieministers van de NAVO-landen en andere bondgenoten die dinsdag in Brussel overleggen over hulp aan het land met klem om meer munitie gevraagd. De bondgenoten houden, nu Rusland een voorjaarsoffensief lijkt te hebben ingezet, het tempo niet bij waarin Oekraïne er munitie doorheen jaagt, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Nederland "kan daar concreet iets betekenen", stelt Ollongren. Ze wil geen details kwijt, maar "we kennen de behoefte en daar leveren we een bijdrage aan", zei ze bij aankomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Ze tekent wel aan dat het "er niet om gaat dat we bij dit soort bijeenkomsten dingen aankondigen. Het allerbelangrijkste voor Oekraïne is dat ze iedere dag op ons kunnen rekenen, dat er iedere dag een steady flow is van de spullen die ze nodig hebben." De defensie-industrie moet op volle toeren gaan draaien en heeft ook geen verdere aanmoediging nodig, denkt Ollongren. "Ik zou zeggen: produceer en produceer meer, want die afnemer die is er wel."

Oekraïne vraagt ook om F-16's en zware gevechtstanks als de Leopard 2. De training van Oekraïners om met die tanks om te gaan is in Duitsland begonnen en Nederlandse militairen nemen daaraan deel, zegt Ollongren. De Leopard 2's die Nederland van Duitsland leaset hebben geen rol in de training, "maar onze mensen wel. Dus we dragen bij met onze kennis." Wanneer de Nederlanders precies aan de slag gaan is nog onduidelijk, maar dat zal binnenkort zijn. Ook helpt Nederland met munitie en reserve-onderdelen.

Ollongren heeft ook alle begrip voor het verzoek uit Kiev om gevechtsvliegtuigen. "Ze moeten toch overschakelen naar andere gevechtsvliegtuigen. Hoe dan ook. Het moet op enig moment gebeuren, ook voor de toekomst." De minister vindt het "niet een onlogische gedachte" om vast met de training van Oekraïense piloten en ander personeel te beginnen, maar ze is "nu eerst in gesprek met onze partners". Nederland wil niet alleen opereren en kan zeker niet zonder de Verenigde Staten, waar de F-16's zijn gemaakt. Ook dinsdag wordt daarover gesproken.