Clicky


Bijna 20 miljoen euro schadevergoeding in truckkartelzaak voor Royal Mail en BT Group

Bijna 20 miljoen euro schadevergoeding in truckkartelzaak voor Royal Mail en BT Group
13-02-2023 14:35 | Buitenland | auteur Redactie

LONDEN - Royal Mail en BT Group hebben samen een schadevergoeding van ongeveer 17,5 miljoen Britse Pond gekregen in een truckkartelzaak tegen DAF Trucks na een beslissing van het Britse Competition Appeal Tribunal. Omgerekend is dat ruim 19,9 miljoen euro.

De twee Britse bedrijven vonden dat ze te veel hadden betaald voor voertuigen die waren geleasd en gekocht van DAF in het langlopende pan-Europese vrachtwagenkartelschandaal.

Het Competition Appeal Tribunal verwierp op 7 februari 2023 het argument van DAF dat BT en Royal Mail de verliezen die zij als gevolg van het truckkartel hebben geleden, doorberekenden aan bedrijven die hun gebruikte trucks kochten en hogere prijzen rekenden voor hun eigen diensten.

DAF Trucks weigerde in de Britse media commentaar te geven op de uitspraak van de rechtbank.

De beslissing van het tribunaal is de eerste succesvolle vervolgvordering in Groot-Brittannië tegen een deelnemer aan het EU-vrachtwagenkartel.

De beslissing van het Tribunaal komt nadat vijf grote vrachtwagenfabrikanten in 2016 door de Europese Commissie gezamenlijk een boete van £ 2,44 miljard (€ 2,93 miljard) kregen opgelegd voor prijsafspraken tussen 1997 en 2011.

De prijsafspraken hadden specifiek betrekking op de markt voor de fabricage van middelzware vrachtwagens (met een gewicht tussen 6 en 16 ton) en zware vrachtwagens (met een gewicht van meer dan 16 ton).