Clicky


Nederlands reddingsteam USAR heeft werk in aardbevingsgebied afgerond

Nederlands reddingsteam USAR heeft werk in aardbevingsgebied afgerond
12-02-2023 20:12 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR in het Turkse aardbevingsgebied zit erop.

Op de laatste dag kon het gespecialiseerde team geen overlevenden meer vinden in het puin rond de stad Hatay. Wel hielp het team nog een bewoner van het gebied aan verwondingen.

"De laatste reddingsgroepen zijn inmiddels terug in het kamp. Helaas zijn er geen nieuwe reddingen te melden", liet het Urban Search And Rescue Team zondag aan het eind van de middag weten.

De Nederlanders gaan maandag naar de stad Adana. Van daaruit reizen ze naar een niet bekendgemaakte locatie, zodat ze enige tijd tot rust kunnen komen na het zware werk, zo maakte het team eerder al bekend.

Bij voorbaat had USAR al geen hoge verwachtingen meer van deze laatste dag, maar toch werd een "uiterste poging" gedaan om in buitengebieden overlevenden te vinden.

Reddingsacties

In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.

In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio's.