Clicky


Arrestaties in Turkije na instorten gebouwen na aardbevingen

Arrestaties in Turkije na instorten gebouwen na aardbevingen
11-02-2023 17:58 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

ANKARA - De Turkse politie arresteert steeds meer aannemers en andere betrokkenen in verband met het instorten van gebouwen door de aardbevingen maandag. Twaalf mensen zijn aangehouden voor in elkaar gezakte constructies in de provincies Gaziantep en Sanliurfa, melden Turkse media.

Door de krachtige bevingen stortten duizenden gebouwen in, wat tot woede heeft geleid over de slechte kwaliteit van de bouwwerken.

Justitie in Adana vaardigde een aanhoudingsbevel uit tegen 62 personen in verband met bezweken huizen. In de provincie Diyarbakir gaat het om ruim dertig mensen.

Het Turkse ministerie van Justitie gaf aanklagers opdracht speciale onderzoeksbureaus voor misdrijven in verband met de aardbevingen op te richten.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het verwijderen van betonpilaren in gebouwen om meer ruimte te scheppen. Door deze ingreep kan een constructie dusdanig verzwakken dat een beving tot instorting leidt.

Vrijdag hield de Turkse politie een aannemer aan van een omgevallen complex luxe hoogbouwflats in Hatay. Hij werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul toen hij naar verluidt het land wilde ontvluchten.