Clicky


Roemenië: Russische raket heeft ons luchtruim niet doorkruist

Roemenië: Russische raket heeft ons luchtruim niet doorkruist
10-02-2023 12:12 | Buitenland | auteur ANP

KIEV - [update 13:40 uur] NAVO-lidstaat Roemenië weerspreekt dat vrijdagochtend twee Russische raketten het Roemeense luchtruim hebben doorkruist. Dat had een Oekraïense generaal beweerd.

Het land zegt dat op ongeveer 35 kilometer van de Roemeense grens en in het Moldavische luchtruim wel een Russische raket is waargenomen.

De raket vloog vervolgens door naar Oekraïne. "Het surveillancesysteem van de Roemeense luchtmacht detecteerde vrijdag een luchtdoel, hoogstwaarschijnlijk een kruisraket gelanceerd vanaf een Russisch schip in de Zwarte Zee bij de Krim", laat het ministerie van Defensie weten.

De Roemeense autoriteiten stuurden in een reactie op de raket twee straaljagers naar het noorden van het land. Die gingen verder met hun oorspronkelijke missie nadat duidelijk werd dat het luchtruim niet was geschonden.

Als de raket Roemenië wel had bereikt, zou dat de eerste keer zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Moldavië zegt daar al meerdere keren mee te maken hebben gehad.

Volgens de Oekraïense generaal vlogen twee raketten via het luchtruim van Moldavië en vervolgens dat van Roemenië voordat die Oekraïne bereikten.

Moldavië heeft bevestigd dat zijn luchtruim opnieuw is geschonden en heeft net als eerder de Russische ambassadeur ontboden. De "laatste onvriendelijke acties en verklaringen tegen Moldavië" worden "absoluut onacceptabel" genoemd.