Clicky

 Boetes voor vondst migranten in vrachtwagen gaan fors omhoog in Groot-Brittannië

Boetes voor vondst migranten in vrachtwagen gaan fors omhoog in Groot-Brittannië
09-02-2023 15:25 | Buitenland | auteur Redactie

LONDEN - De boetes voor het ontdekken van migranten in je vrachtwagen of trailer in Groot-Brittannië gaan per 13 februari 2023 fors omhoog. Dat heeft de Britse regering besloten na een raadpleging (consultation, red) in 2022.

De 'maximale totale boete' voor het ontdekken van een verstekeling bedraagt nu 2.000 GBP (ca. 2.259 euro) per verstekeling per verantwoordelijk persoon. Dit wordt met ingang van 13 februari verhoogd naar 6.000 GBP (ca. 6.778 euro) voor een eerste overtreding en 10.000 GBP (ca. 11.297 euro)  voor een tweede of volgende overtreding binnen vijf jaar.

Met de 'maximale totale boete' bedoelt de Britse overheid de maximale boete te betalen door alle aansprakelijke verantwoordelijke personen per verstekeling. Te denken valt aan de chauffeur, de werkgever, de verlader enz.

De maximale straf voor het niet afdoende beveiligen van een vrachtwagen en/of trailer bedraagt 1.500 GBP (ca. 1.694 eur) per verantwoordelijke persoon voor een eerste incident, 3.000 GBP (ca. 3.389 euro) voor een tweede in de afgelopen vijf jaar en 6.000 GBP (ca. 6.778 euro) voor een derde of volgend incident in de afgelopen vijf jaar.

De Britse overheid wil transporteurs middels deze hoge boetes aanmoedigen hun vrachtwagens beter te beveiligen tegen migranten. Hiervoor is ook een informatiefolder uitgegeven in verschillende talen, waaronder het Nederlands. De folder kunt u hieronder gratis downloaden.

In de folder wordt uitgelegd wat er van een chauffeur verwacht wordt voorafgaand en tijdens de rit om het vervoer van illegale verstekelingen te voorkomen. Zo willen de Britten onder andere dat een chauffeur een controlelijst bijhoudt gedurende het transport. Chauffeurs moeten alle controles tijdens de rit op deze controlelijst invoeren. Je moet de datum, tijd en lokatie noteren op de lijst van elke controle en alle zegelnummers noteren op de checklist.

Chauffeurs moeten reservecontrolelijsten beschikbaar houden. Als er veel stops nodig zijn, gebruik dan meerdere controlelijsten, adviseert de Britse overheid.

Voertuigeigenaren moeten chauffeurs voorzien van middelen voor het bijhouden van deze gegevens, zoals controlelijsten en schriftelijke instructies voor het begin van elke reis.

De Britse overheid biedt een regeling voor vervoerders die consequent voldoen aan, en een hoog niveau van, voertuigbeveiliging handhaven. Deelname aan deze regeling kan een boete aanzienlijk verminderen. Details over deze regeling vindt u op de folder in de bijlage hieronder.

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats