Clicky


Gevaarlijkste wegen voor vrachtwagenchauffeurs in Bulgarije

Gevaarlijkste wegen voor vrachtwagenchauffeurs in Bulgarije
09-02-2023 14:32 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

NORFOLK - Uit de nieuwste inzichten blijkt dat Bulgarije, Polen en Tsjechië de gevaarlijkste wegen van Europa zijn voor vrachtwagenchauffeurs. Door gegevens van de afgelopen tien jaar te analyseren, heeft SNAP, een aanbieder van slimme betalingen in de transportsector, een gevarenclassificatie voor de Europese wegen voor vrachtwagenchauffeurs vastgesteld door het gemiddelde jaarlijkse aantal dodelijke aanrijdingen met vrachtwagens te vergelijken met het totale wegennet van het land.

De analyse plaatst Bulgarije op nummer 1, met meer dodelijke aanrijdingen met vrachtwagens per jaar dan Polen en Tsjechië samen. Veertig procent van alle dodelijke aanrijdingen met vrachtwagens in de EU vond plaats op het platteland, wat erop wijst dat ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheidsinfrastructuur zich verder moeten uitstrekken dan alleen de snelwegen.

Mark Garner, Managing Director bij SNAP merkt op: "We hebben de nieuwe gevarenclassificatie opgesteld, zodat we bestuurders kunnen waarschuwen voor de meest verraderlijke wegen in Europa om op te rijden. Maar de harde realiteit is dat er geen veilige zones zijn. Alle wegen op het continent brengen inherente risico's met zich mee, en chauffeurs moeten voortdurend bestand zijn tegen veranderende rijomstandigheden en nationale wet- en regelgeving. We raden chauffeurs aan zich voor vertrek vertrouwd te maken met de verkeersregels en hun geplande route."

De landen met de minst gevaarlijke wegen voor vrachtwagenchauffeurs zijn Denemarken, Oostenrijk en Zweden. In overeenstemming met de bevindingen van SNAP pleit Zweden in belangrijke mate voor verkeersveiligheid en implementeerde 'Vision Zero' in 1997. De missie naar nul doden en ernstig gewonden veroorzaakt door verkeersongevallen wordt ondersteund door de VN, die landen wereldwijd heeft aangemoedigd om zich in te zetten om het doel te bereiken tegen 2050.

Om dit doel te bereiken, moet de verkeersveiligheid in heel Europa integraal worden verbeterd. Ondanks een EU-brede daling van 17 procent van het aantal dodelijke ongevallen als gevolg van de pandemie, beginnen de cijfers al te stijgen, en er wordt voorspeld dat ze in 2022 met nog eens 10 procent zullen stijgen.

Volledige lijst landen:

Ranking

Land

Gevaarclassificatie

1 Bulgarije 369
2 Polen 185
3 Tsjechië 162
4 Roemenië 162
5 Litouwen 155
6 Duitsland 143
7 Luxemburg 137
8 Slowakije 121
9 Groot-Brittannië 118
10 Portugal 118


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions