Clicky


Essent verlaagt energieprijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Essent verlaagt energieprijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond
09-02-2023 10:11 | Financieel | auteur ANP

DEN BOSCH - Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren. Volgens het energiebedrijf gaat het om ongeveer de helft van de mensen met een variabel tarief. De nieuwe tarieven gelden tot en met juni.

Op 1 april gaat het tarief voor stroom met 52 procent omlaag naar zo'n 0,48 euro per kilowattuur. Voor gas betalen Essent-klanten 47 procent minder: 1,82 euro per kubieke meter. De tarieven voor het prijsplafond zijn 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas.

Essent is niet de eerste energieleverancier die de tarieven verlaagt. Budget Energie dook al wel onder het prijsplafond. Vattenfall zit daar nog boven, maar vaste klanten met loyaliteitskorting komen wel lager uit dan het gegarandeerde maximumtarief. Energie besparen blijft dus belangrijk, stelt topvrouw Resi Becker van Essent.

Voor het prijsplafond van kracht werd zeiden energiemaatschappijen dat ongeveer een kwart van de huishoudens meer zouden verbruiken dan de grenzen waarbinnen het prijsplafond geldt. Maar bij Essent blijkt dat dus veel hoger te liggen. "Ik ben onder de indruk hoeveel mensen bewuster met hun energieverbruik omgaan. Een volgende stap zetten in het verduurzamen van je woning helpt om nog meer grip te krijgen op de energierekening", aldus Becker.

Behalve lagere variabele tarieven zegt Essent ook weer vaste contracten aan te willen bieden. Dat zou in het voorjaar moeten gaan gebeuren. Op 1 april moeten nieuwe regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingaan waardoor energiebedrijven een hogere boete kunnen vragen van klanten die hun vaste contract voortijdig verbreken. Dat zou hen de zekerheid moeten geven om meer gas en stroom voor de langere termijn in te kopen.

Branchegenoot Eneco is al begonnen met het aanbieden van vaste contracten. De prijzen bij dat energiebedrijf liggen net boven die van het prijsplafond, waardoor het vaste contract vooral interessant is voor huishoudens die meer verbruiken dan de 2900 kilowattuur stroom en 1200 kuub gas waarvoor de tarieven aan een bovengrens zijn gebonden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions