Clicky


Entertainmentconcern Walt Disney schrapt 7000 banen

Entertainmentconcern Walt Disney schrapt 7000 banen
08-02-2023 23:50 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

BURBANK - Entertainmentconcern Walt Disney gaat het bedrijf herstructureren, waarbij 7000 banen worden geschrapt. Dat komt overeen met 3,6 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

Daarmee wil het concern kostenbesparingen van 5,5 miljard dollar (5 miljard euro) doorvoeren. Dat is volgens het concern nodig wegens tegenvallende resultaten van streamingdienst Disney+. Dit onderdeel leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 1 miljard dollar, zo werd woensdag bekend.

Disney+ zag voor het eerst het aantal abonnees afnemen. In totaal haakten 2,4 miljoen abonnees af, vooral als gevolg van prijsverhogingen van de streamingdienst. Daarmee is het klantenbestand gedaald tot 161,8 miljoen kijkers. De sterke afname is volgens marktkenners een tegenvaller.

Het concern wist afgelopen kwartaal wel te profiteren van hogere bezoekersaantallen van zijn themaparken, zoals Magic Kingdom, Tokyo Disney Sea, EPCOT en Disney Hollywood Studios. Die tak leverde een operationele kwartaalwinst op van 3,1 miljard dollar. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral tijdens de kerstdagen deed het concern goede zaken.

Bob Iger trad in 2020 af als topman, maar keerde afgelopen november 2022 terug in de functie, als gevolg van tegenvallende resultaten. Iger heeft sinds zijn terugkeer al tot meerdere koerswijzigingen besloten en staat nu onder hoge druk om de financiële resultaten op te vijzelen.

Hij is nu van plan om 2,5 miljard dollar te bezuinigen op verkoop- en algemene administratiekosten en andere bedrijfskosten, iets dat inmiddels in gang is gezet. Waar de rest van de besparingen en in welke landen precies vandaan moeten komen is vooralsnog niet bekend.

De laatste keer dat Disney zo'n grote bezuiniging doorvoerde was tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. Toen werden er 32.000 mensen op straat gezet, voornamelijk in de themaparken.

Het concern behaalde een nettowinst in het afgelopen kwartaal van 1,3 miljard dollar, beneden de verwachtingen van marktkenners. De totale omzet kwam uit op 23,5 miljard dollar. Dat was wel iets beter dan verwacht.