Clicky


FNV dreigt met stakingen bij Douwe Egberts

FNV dreigt met stakingen bij Douwe Egberts
08-02-2023 14:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT/JOURE - De werknemers van Jacobs Douwe Egberts zijn duidelijk: de directie van de koffiefabriek moet voor vrijdag 10 februari 12.00 uur akkoord gaan met hun eisen voor een betere cao, anders leggen zij binnenkort het werk neer. Dit staat in een ultimatum dat de FNV woensdag naar het bedrijf heeft gestuurd.

Vier lange onderhandelingsrondes en informeel overleg hebben nog altijd geen goede afspraken opgeleverd voor de 1.800 mensen die werken in de fabrieken in Utrecht en Joure. Dat mag Douwe Egberts zich aanrekenen. Ook dat er nu acties aankomen.

Adem Akdeniz, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "Douwe Egberts stelt zich heel stug op. Verder dan zes procent meer salaris willen ze niet afspreken voor hun mensen. Veel te weinig natuurlijk. Het bedrijf heeft vorig jaar flinke winsten gemaakt, maar toch moeten de werknemers inleveren. Die pikken dat niet. En terecht."

De FNV eist dat de medewerkers in ieder geval genoeg geld overhouden om hun boodschappen en rekeningen te kunnen blijven betalen. Dus koopkrachtbehoud. De vakbond wil daarom dat de lonen structureel meestijgen met de prijzen in de winkels (automatische prijscompensatie).

Bij Jacobs Douwe Egberts (Utrecht en Joure) werken zo’n 1.800 mensen. Zij vallen onder de cao’s Coffee & Tea en Diensten.