Clicky


Maersk waarschuwt voor lagere vraag naar containers in 2023

Maersk waarschuwt voor lagere vraag naar containers in 2023
08-02-2023 11:59 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP/RTR

KOPENHAGEN - De Deense containerrederij en vrachtvervoerder A.P. Møller-Maersk waarschuwt dat de wereldwijde vraag naar containers en de vrachttarieven dit jaar zullen dalen. De winst zal daardoor dit jaar flink afnemen ten opzichte van de recordwinst in 2022.

Het in Kopenhagen gevestigde bedrijf, dat goederen vervoert voor retailers en consumentenbedrijven zoals Walmart, Nike en Unilever, verhoogde vorig jaar nog twee keer zijn winstverwachting dankzij de aanhoudende grote vraag naar containervervoer en de sterk gestegen vrachttarieven.

Nu de opstoppingen in de havens, die werden veroorzaakt door de coronapandemie, afnemen en de vraag naar consumptiegoederen terugloopt door de hoge inflatie, is het duidelijk dat de vrachttarieven een hoogtepunt hebben bereikt.

Zo daalden de vrachttarieven in het vierde kwartaal met bijna een kwart ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Maersk, dat ongeveer een zesde van de wereldwijde containerhandel controleert, voorspelt daarnaast dat de wereldwijde vraag naar containers dit jaar met 2,5 procent zal afnemen.

In het vierde kwartaal zag het bedrijf de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen dalen tot 6,5 miljard dollar (zo'n 6,1 miljard euro), van 8 miljard dollar een jaar eerder. De omzet zakte tot 17,8 miljard dollar doordat het aantal containers dat op de schepen van Maersk werd geladen met 14 procent afnam.

Het bedrijf verwacht dat de aangepaste winst in 2023 zal uitkomen tussen 8 miljard en 11 miljard dollar, vergeleken met een recordwinst van bijna 37 miljard dollar vorig jaar.