Clicky


Vattenfall ziet winst verdampen door schommelingen energiemarkt

Vattenfall ziet winst verdampen door schommelingen energiemarkt
08-02-2023 10:17 | Financieel | auteur ANP

SOLNA - Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall zag zijn winst verdampen het afgelopen jaar. Dat kwam onder meer door energie- en brandstofcontracten die zijn afgesloten tegen een voor klanten gunstig tarief, voordat de prijzen op de energiemarkt begonnen te schommelen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bovendien halveerden de gasprijzen tussen het derde en vierde kwartaal van vorig jaar, door goed gevulde gasvoorraden en het zachte winterweer. Ook dat drukte op de omzet van Vattenfall, dat in Nederland zo'n 2 miljoen klanten heeft.

De winst kwam voor het hele jaar uit op slechts 21 miljoen Zweedse kronen, omgerekend ongeveer 1,9 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het resultaat nog 48 miljard kronen. Dat komt onder meer door een verlies in het vierde kwartaal van 2022 van bijna 17 miljard Zweedse kronen.

De omzet voor heel 2022 steeg door de hogere energieprijzen tot 240 miljard Zweedse kronen, omgerekend ruim 21 miljard euro. Vorig jaar was dat nog zo'n 180 miljard Zweedse kronen.

Topvrouw van Vattenfall Anna Borg merkt bij de geringe winst op dat het energiebedrijf in 2021 ook te maken had met een eenmalige meevaller ter waarde van ruim 29 miljard Zweedse Kronen. Die had een positief effect op de winst. Deze meevaller was afkomstig uit het vervroegd stoppen met kernenergie in Duitsland, waarvoor Vattenfall in 2021 werd gecompenseerd.

Ondanks de minimale winst blijft Borg positief. "We zien dat meer klanten voor Vattenfall kiezen in deze onzekere tijden. In de loop van het jaar is het aantal klanten met 400.000 toegenomen, met groei op alle markten, vooral in Duitsland. Vattenfall blijft een sterke financiële positie en een goede liquiditeit houden", aldus Borg.