Clicky


Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie
07-02-2023 12:47 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 16:00 uur] De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is van corruptie. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman dinsdag gezegd tijdens zijn pleidooi. De Mos is oprichter en leider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Hij wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen.

Volgens Plasman waren sommige donateurs van de partij van De Mos heel rijk. Een van hen zou een geschat vermogen van 100 miljoen euro hebben. Tijdens het proces verklaarden de donateurs, die ook terechtstaan, dat de giften voor hen zo klein waren dat ze dit nauwelijks merkten. "Als De Mos dat had gewild, had hij zonder enige belemmeringen zijn handjes kunnen laten graaien in grote vermogens. De Mos zat dicht tegen hen aan, hij had één belletje hoeven plegen: laat de kassa rinkelen, stuur mij de wereld over, maak mijn leven anders, zorg dat ik op vakantie kan, zorg dat ik niet in een oud barrel hoef rond te rijden. Als je toegang hebt tot zo veel geld en mensen die bereid zijn om hem van middelen te voorzien, dan klopt er iets niet als dat niet is gebeurd. En het is niet gebeurd. Dat bewijst dat er geen sprake is van persoonlijke verrijking."

Ook bij andere verdenkingen komt dat argument terug: "Wanneer De Mos corrupt zou zijn, dan zou er voor hem toch veel meer te halen zijn geweest, ook privé, bij grote ondernemers met zakelijke belangen."

Geen giften

De verdediging voert ook aan dat donaties aan Hart voor Den Haag niet terechtkwamen bij De Mos, en dat dit daarom geen giften zijn. De advocaten beschuldigen het Openbaar Ministerie van een "heksenjacht op De Mos" en van "stemmingmakerij".

De advocaten van De Mos en zijn partijgenoot, oud-wethouder Rachid Guernaoui, komen dinsdag aan het woord. Ze zullen vermoedelijk vragen om het duo vrij te spreken. De Mos en Guernaoui werden in 2018 wethouder. Op 1 oktober 2019 doorzochten rechercheurs hun woningen en werkkamers. Daarna werd hun partij uit de Haagse coalitie gezet. Plasman suggereerde in zijn pleidooi dat er een verband is met de positie van de toenmalige burgemeester, Pauline Krikke. Een paar dagen na de inval stapte zij op. Als eerste loco-burgemeester zou De Mos de aangewezen persoon zijn om haar positie waar te nemen. "Het staat niet vast maar in redelijkheid kan aangenomen worden dat de invallen vlak voor het zekere vertrek van de burgemeester op dat naderend vertrek zijn afgestemd."

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een bestuursverbod van 4 jaar tegen De Mos. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan zijn partij. Tegen Guernaoui eiste het OM 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een bestuursverbod van 4 jaar. De rechtbank in Rotterdam doet waarschijnlijk pas eind volgende maand uitspraak.