Clicky

 
Transport Online - Vopak neemt aandelen Gunvor Petroleum Antwerp over en vestigt zich in Antwerpse haven

Vopak neemt aandelen Gunvor Petroleum Antwerp over en vestigt zich in Antwerpse haven

Vopak neemt aandelen Gunvor Petroleum Antwerp over en vestigt zich in Antwerpse haven
07-02-2023 11:37 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ANTWERPEN - Het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak neemt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp (onderdeel van grondstoffentrader Gunvor Group) over en krijgt daarmee toegang tot de Gunvor-concessie in het Antwerpse havengebied. Vopak engageert zich om het terrein duurzaam te herontwikkelen. Zo zal het bedrijf samen met Port of Antwerp-Bruges onder andere inzetten op een gezamenlijke ontwikkeling/invulling in functie van hernieuwbare energie. Hiermee worden opnieuw belangrijke stappen gezet richting een klimaatneutrale economie.

De locatie is zo’n 105 hectare groot en biedt diepzee- rivier-, weg- en spoortoegang, alsook pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn geschikt voor het transporteren van onder andere propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.

New green energy hub

Vopak zal de concessie herconfigureren met als voornaamste bedoeling een positieve bijdrage te leveren aan de decarbonisatie van de industriële cluster op het Antwerpse havenplatform. De bodemsanering zal waar nodig gebeuren in nauw overleg met interne en externe deskundigen en autoriteiten. Voorts zullen Port of Antwerp-Bruges en Vopak verder in gesprek met elkaar gaan om hun gemeenschappelijke strategische ambitie vorm te geven, namelijk de gezamenlijke ontwikkeling van een new green energy hub.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: "Als Port of Antwerp-Bruges zijn we heel tevreden dat Vopak uitbreidingsmogelijkheden heeft gevonden op de Gunvor-locatie. Deze Nederlandse wereldspeler is al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform en zal zich op de nieuwe locatie verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten. Zo kan Vopak niet alleen verder groeien binnen onze haven in lijn met de strategie van Port of Antwerp-Bruges, maar tonen we ook aan hoe we als haven samen met de bedrijven gestalte geven aan de energietransitie.”

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: “De samenwerking met Vopak past perfect binnen de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om als ‘green port’ de energiepoort naar Europa te worden. Dat deze wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is nu binnen de grootste petrochemische cluster van Europa duurzaam kan uitbreiden is uitstekend nieuws. Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien.”

Patrick van der Voort, Royal Vopak: "Wij zijn zeer verheugd dat wij toegang hebben tot deze toplocatie in Europa's toonaangevende petrochemische cluster. Het biedt ons een unieke kans om onze strategie uit te voeren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en de industrie te ondersteunen in haar decarbonisatie door kritieke infrastructuur te ontwikkelen. De grote omvang van de locatie, de strategische ligging en de connectiviteit naar Noordwest-Europa bieden ongeëvenaarde mogelijkheden."

Shahb Richyal, Global Head of Portfolio, Gunvor: "Sinds de redding van GPA van insolventie in 2012, heeft Gunvor zich ingezet om de raffinaderij en terminal als een verantwoordelijke huurder en werkgever in de haven van Antwerpen te exploiteren. Gedurende de vele jaren van exploitatie heeft Gunvor aanzienlijk in de activa geïnvesteerd, en zelfs tijdens het stilleggingsproces en de daaropvolgende stopzetting van alle activiteiten getracht ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden en werknemers eerlijk werden behandeld, en dat het milieu gerespecteerd bleef. Door een overeenkomst met Vopak te bereiken voor de overname van de aandelen van GPA, zorgt Gunvor ervoor dat de locatie een nieuwe toekomst krijgt onder verantwoordelijk leiderschap".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions