Clicky


Johan Willem Friso-kazerne blijft in Assen, maar wel aanzienlijk kleiner

Johan Willem Friso-kazerne blijft in Assen, maar wel aanzienlijk kleiner
06-02-2023 14:02 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De gemeente Assen behoudt zijn Johan Willem Friso-kazerne, maar die wordt wel "aanzienlijk" kleiner. Het ministerie van Defensie en de regio zijn het daarover eens geworden. In tien tot vijftien jaar moeten de plannen zijn gerealiseerd, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Al vaker waren er plannen om de kazerne te sluiten, maar elke keer schoot de politiek Drenthe te hulp. Ook dit keer bleek de Tweede Kamer niet erg blij met het voornemen van Defensie toen vorig jaar bleek dat sluiting een serieuze optie was in de plannen van het ministerie om de vastgoedportefeuille te reorganiseren.

Kamer en regio maakten zich vooral druk over de werkgelegenheid. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt dat er met de huidige plannen geen arbeidsplaatsen verloren gaan. Assen krijgt bij het NS-station een rijkskantoor en plannen om een bestaande rijksdienst daar uit te breiden zijn in een "vergevorderd stadium", laat hij de Kamer weten.

Een deel van het oorspronkelijke plan om de kazerne in Assen over te brengen naar Havelte gaat door. De School Noord van de Koninklijke Militaire Academie gaat naar de kazerne even boven Meppel. De opleiding is gericht op de 43 Gemechaniseerde Brigade die daar is gelegerd. Zo kunnen de nieuwe soldaten sneller integreren in operationele eenheden, is de gedachte.

Uit Havelte vertrekt de 45 Pantserinfanteriebataljon. Die gaat naar het midden van het land. De eenheid is slecht gevuld en de hoop is op de nieuwe plek meer personeel te vinden. Verder wordt Havelte versterkt door uitbreiding van de geneeskundige dienst en transporteenheden. De kazerne wordt voor een kwart miljard euro verbouwd en gerenoveerd.

De luchtmobiele brigade (13 Infanteriebataljon) blijft in de Drentse hoofdstad net als de Koninklijke Militaire Kapel en de Dienst Justitiële Inrichtingen/Dienst Vervoer & Ondersteuning. Het complex wordt opgeknapt en verduurzaamd. Daardoor verbeteren de werkomstandigheden. Hiervoor trekt Defensie 75 miljoen euro uit.

Defensie reorganiseert haar hele vastgoed. Het gaat om bijna 10.000 gebouwen op 350 locaties. Een flink deel wordt afgestoten, maar er komen ook nieuwe kazernes. Veel vastgoed is verouderd, inefficiënt en versnipperd. Dat kost het ministerie jaarlijks vele tientallen miljoen euro's. De plannen moeten helpen de gereedheid en inzetbaarheid van het leger te verbeteren.