Clicky

 
Transport Online - Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon
03-02-2023 20:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot. Blinken zou dit weekend naar Beijing vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar hij heeft zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi laten weten dat de plannen zijn aangepast.

Volgens een Amerikaanse ambtenaar wil Blinken niet dat zijn beslissing het nieuws groter maakt dan het is. Maar het is ook niet de bedoeling dat de ballon de hele reis overschaduwt. Wel spreekt de ambtenaar van een "onacceptabel" incident en een "duidelijke schending van de Amerikaanse soevereiniteit".

Blinken zou in de Chinese hoofdstad komen praten over de diplomatieke en economische rivaliteit tussen de twee grootmachten. Hij zou de eerste Amerikaanse buitenlandminister zijn die Beijing bezoekt sinds 2018. Blinken zal zo snel mogelijk alsnog naar China reizen, "wanneer de omstandigheden het toelaten". De VS willen de communicatielijnen tussen beide landen openhouden en gaan ervan uit dat het afgelaste bezoek daar niets aan afdoet.

Canada

De Amerikanen houden de Chinese ballon die al een paar dagen hoog boven hun land vliegt in de gaten. De VS hebben China naar eigen zeggen na de ontdekking direct gecontacteerd. Ook Canada heeft een ballon, mogelijk dezelfde, in zijn luchtruim geconstateerd en heeft daarvoor de Chinese ambassadeur ontboden.

China ontkent dat het om een spionageballon gaat en zegt dat het een luchtschip is voor wetenschappelijk onderzoek dat per ongeluk uit koers zou zijn geraakt. Beijing betreurt het incident.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,961
  Diesel1,752

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions