Clicky

 
Transport Online - Litouwse president wil dat Oekraïne gevechtsvliegtuigen krijgt

Litouwse president wil dat Oekraïne gevechtsvliegtuigen krijgt

Litouwse president wil dat Oekraïne gevechtsvliegtuigen krijgt

VILNIUS - Nu de bondgenoten van Oekraïne hebben toegezegd tanks te leveren, zouden ze ook de volgende "rode lijn" over moeten gaan, vindt de president van Litouwen. Gitanas Nauseda wil dat Kiev zo snel mogelijk ook de beschikking krijgt over gevechtsvliegtuigen, een taboe voor veel andere regeringsleiders.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaven bijvoorbeeld al aan dat het sturen van vliegtuigen geen optie is. Nauseda hoopt dat ze zullen bijdraaien, net zoals bij eerdere "rode lijnen" gebeurde. Behalve de recent beloofde tanks wijst hij erop dat Duitsland aan het begin van de oorlog alleen nog maar helmen en vesten leverde en "onder geen enkele voorwaarde" wapens. Bovendien is Oekraïne inmiddels een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, "ook ooit een taboe".

"Ik denk dat deze rode lijn alleen in ons hoofd zit", zei de Litouwse president. De bondgenoten zouden als het aan hem ligt zonder verder te aarzelen moeten voldoen aan het verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Nauseda noemt de gevechtsvliegtuigen "noodzakelijke militaire steun" in de oorlog tegen Rusland. Het Kremlin ziet zijn opmerkingen als bewijs voor de "extreem agressieve houding" van de Baltische staten en Polen.

Andere landen

Frankrijk zegt een levering van gevechtsvliegtuigen niet uit te sluiten en Nederland zal er "met een open blik" naar kijken als Kiev met een officieel verzoek komt. Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak vindt het "op dit moment niet praktisch" om vliegtuigen te sturen. Polen, dat zich eerder welwillend opstelde over een NAVO-brede levering, laat dinsdag weten dat het daarover nog niet in gesprek is met Oekraïne. Zelenski heeft het westen ook om langeafstandsraketten gevraagd.

Veel landen zijn terughoudend met het sturen van zware wapens omdat ze bang zijn dat de oorlog daarmee verder uit de hand loopt. Rusland zou in direct conflict met NAVO-landen kunnen komen of kernwapens gebruiken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions