Clicky

 
Transport Online - OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen

OM: ongeoorloofde belangenverstrengeling tussen De Mos en anderen
31-01-2023 13:52 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 18:00 uur] De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui hebben zich schuldig gemaakt aan een "ongeoorloofde verstrengeling van belangen" met een voormalig raadslid en ondernemers. Dat heeft de officier van justitie dinsdag gezegd bij het begin van het voorlezen van de onderbouwing van de strafeis, die 176 bladzijden telt. Welke straf het Openbaar Ministerie tegen de verdachten eist, wordt woensdag bekend.

De Mos en Guernaoui waren van 2018 tot 2019 wethouder namens Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Het OM verdenkt ze ervan bevriende ondernemers te hebben geholpen in ruil voor donaties aan hun partij. Zo zouden ze de broers Akyol hebben geholpen aan vergunningen waarmee ze hun zalencentrum ook 's nachts open konden houden. Ook zouden De Mos en Guernaoui ervoor hebben gezorgd dat de parkeertarieven rond het complex werden verlaagd.

De broers Akyol zijn ook aangeklaagd, net als de partner van een van hen, oud-raadslid Nino Davituliani. Drie andere ondernemers staan ook terecht. Het OM citeerde dinsdag een hoge ambtenaar van de gemeente, die zei dat de ondernemers "heilig" waren voor De Mos.

"Deze zaak gaat over het behartigen van de belangen van ondernemende medeverdachten, die een eminent financieel belang hadden bij voor hen werkende en hun gunstig gestemde wethouders", aldus de officier van justitie. Die ondernemers hadden volgens het OM "niet alleen invloed op het partijprogramma van De Mos, maar ook op de coalitieonderhandelingen en het coalitieakkoord."

Het OM spreekt van een "zorgvuldig opererende organisatie waarin deelnemers heel planmatig bezig waren omkoping het Haagse stadhuis binnen te krijgen. Twee wethouders en een aantal ondernemers hadden geregeld contact over specifieke onderwerpen. De wethouders probeerden telkens de besluitvorming in een voor de ondernemers gunstige richting te manoeuvreren. Ze deelden geheime informatie, en in sommige gevallen heeft dat geleid tot concrete resultaten, waardoor de concurrentie mijlenver op afstand werd gezet." De Mos was daarvan "de drijvende kracht en spil", aldus de officier van justitie. De aanklagers voegen eraan toe: "Het dossier is doorspekt met voorbeelden waarbij sponsoren op een voorkeursbehandeling van De Mos rekenden, en daarop konden rekenen."

De Mos en Guernaoui zouden zich hebben laten omkopen door de ondernemers. Die bestelden bijvoorbeeld filmpjes voor de verkiezingscampagne, kochten een verkiezingsbus of regelden een houten vloer in het huis van De Mos. De Mos, Guernaoui en Davituliani worden ook verdacht van meineed. Bij hun installatie zwoeren ze namelijk dat ze geen giften hebben aangenomen, en volgens het OM is dat wel gebeurd.

Davituliani en de broers Akyol zouden ook stemmen hebben geronseld voor De Mos, bijvoorbeeld door volmachten te verzamelen. De partij kreeg zo mogelijk duizenden extra stemmen. Verkiezingsfraude, noemt het OM dat. Alle verdachten staan ook terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Verder wordt De Mos verdacht van mensensmokkel doordat hij een illegale klusjesman in dienst nam, en staat een van de ondernemers terecht voor het bezit van een vuurwapen.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions