Clicky

 
Transport Online - HRW: Oekraïne moet gebruik verboden landmijnen onderzoeken

HRW: Oekraïne moet gebruik verboden landmijnen onderzoeken

HRW: Oekraïne moet gebruik verboden landmijnen onderzoeken
31-01-2023 10:35 | Buitenland | auteur ANP

KIEV - Oekraïne moet de inzet van verboden landmijnen door het eigen leger gaan onderzoeken, stelt Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie heeft meerdere gevallen gedocumenteerd waarin raketten die landmijnen droegen het door Rusland bezette gebied werden ingeschoten.

"Oekraïense troepen lijken op grote schaal landmijnen te hebben verspreid in het gebied rond Izjoem, waarbij burgerslachtoffers zijn gevallen en die een doorlopend risico vormen", zegt Steve Goose van HRW. "Russische troepen hebben herhaaldelijk antipersoonsmijnen gebruikt en wreedheden begaan in het hele land, maar dit rechtvaardigt het Oekraïense gebruik van deze verboden wapens niet."

De mensenrechtenorganisatie zegt dat de antipersoonsmijnen rond de stad Izjoem zeker elf burgerslachtoffers hebben gemaakt. Het Russische leger wist de stad in het oosten van Oekraïne begin april in te nemen en volledige controle uit te voeren tot Oekraïense troepen begin september een tegenoffensief begonnen. De mijnen zijn aangetroffen rond gebieden waar Russische troepen waren gestationeerd, wat doet vermoeden dat deze het doelwit waren.

Verdrag van Ottawa

Oekraïne heeft het verdrag van Ottawa getekend, dat het gebruik, de productie en opslag van antipersoonsmijnen verbiedt. Rusland heeft zich niet aangesloten bij dit verdrag. HRW wijst erop dat het gebruik van de antipersoonsmijnen ook in strijd is met het internationaal oorlogsrecht, omdat met deze wapens geen onderscheid wordt gemaakt tussen soldaten en burgers. Bovendien bemoeilijken niet-opgeruimde landmijnen de levering van humanitaire hulp en kan het landbouwactiviteiten verhinderen.

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog antipersoonsmijnen ingezet in meerdere regio's in Oekraïne. HRW schreef hier eerder al drie rapporten over.



Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,961
  Diesel1,752

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions

  Truckoccasions

  Geen advertenties gevonden

  meer truckoccasions