Clicky

 
Transport Online - EU: handel in namaakartikelen bedreigt voortbestaan mkb'ers

EU: handel in namaakartikelen bedreigt voortbestaan mkb'ers

EU: handel in namaakartikelen bedreigt voortbestaan mkb'ers
31-01-2023 10:12 | Financieel | auteur ANP

ALICANTE - Steeds meer midden- en kleinbedrijven komen in de problemen door de handel in illegale nagemaakte producten.

Met name winkels die elektronica, kleding, parfums, cosmetica en speelgoed aanbieden worden getroffen, meldt het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO). De organisatie waarschuwt dat sommige ondernemingen zodanig onder de handel in nepartikelen lijden dat zij op termijn kunnen omvallen.

EUIPO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) melden op basis van onderzoek dat de overlevingskans van mkb-ondernemingen met 34 procent wordt verminderd door misbruik van intellectuele-eigendomsrechten.

Zo beschikken getroffen bedrijven vaak niet over de capaciteit om de namakers juridisch aan te pakken. Ondertussen lijden zij als gevolg van de nepartikelen onder meer omzetverlies en reputatieschade.

Volgens de studie heeft zo’n 15 procent van de mkb-bedrijven ooit te maken gehad met misbruik van eigendomsrechten. Bij bedrijven die bekend staan om innovatieve producten is dit 20 procent. Toch blijven veel gevallen van misbruik onderbelicht. Zo geven 4 op de 10 ondernemers aan dat zij de markt niet controleren op namaakartikelen. Ook hieraan ligt een gebrek aan capaciteit ten grondslag.

De meeste namaakgoederen zijn afkomstig uit China en Hongkong. Niet alleen lijden de bedrijven, ook consumenten lopen risico’s. Bijvoorbeeld omdat de inferieure producten niet voldoen aan de gezondheids- en veiligheidsverwachtingen van de klant.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions