Clicky


Drie luiaards overleven transport in vliegtuig op ijskoud vliegveld in Luik niet

Drie luiaards overleven transport in vliegtuig op ijskoud vliegveld in Luik niet
30-01-2023 12:34 | Luchtvracht | auteur ANP

LUIK - Drie luiaards op weg van Peru naar Indonesië zijn omgekomen in de kou op het vliegveld van Luik. De schuldigen zullen worden gestraft, verzekert de Waalse regering. Eerder werd gemeld dat het om drie lippenberen ging maar dit blijkt niet het geval.

Negen luiaards maakten zaterdagochtend 21 januari een tussenstop op de Belgische luchthaven, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Maastricht, meldt het Franstalige nieuwsplatform Sudinfo. De dieren leven in het regenwoud, maar kwamen in Luik in de vrieskou terecht.

Het winterweer zou het onmogelijk hebben gemaakt weer verder te vliegen of de luiaards uit te laden. Toen dat laatste in de loop van zondag alsnog gebeurde, bleken drie van de negen dieren dood.

De luchtvaartmaatschappij en andere betrokken diensten verwijten elkaar de trieste afloop, meldt Sudinfo. Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier wil tekst en uitleg en belooft de verantwoordelijken te straffen.

Luiaards kunnen tot 80 centimeter lang worden en tot bijna 8 kilo wegen. Ze worden geregeld gevangen om als huisdier te dienen, ook al zijn ze daarvoor helemaal niet geschikt.