Clicky

 
Transport Online - Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren

Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren

Extinction Rebellion wil in maart weer de A12 blokkeren
30-01-2023 09:45 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 11:53 uur] Klimaatactiegroep Extinction Rebellion wil op zaterdag 11 maart weer de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Dat zou de zesde keer zijn.

Afgelopen zaterdag slaagden klimaatactivisten er ook in het stuk snelweg naast de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken te blokkeren. Urenlang was de Utrechtsebaan daardoor onbegaanbaar. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om ze aan te moedigen.

Extinction Rebellion zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas. "Wij blijven terugkomen op de A12 tot dit stopt", laat de groep maandag weten.

Voorafgaand aan het protest van zaterdag werden zeven activisten opgepakt omdat ze anderen hadden opgeroepen mee te doen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze niet op de Utrechtsebaan mochten komen. Zeker een van hen deed toch mee aan de snelwegblokkade zaterdag.

Bij eerdere blokkades liet de gemeente Den Haag weten dat Extinction Rebellion op het Malieveld naast de A12 mocht demonstreren. De snelwegblokkeerders kregen zaterdag van de politie ook de opdracht om daarnaartoe te gaan.

Op 11 maart worden daar de laatste voorbereidingen getroffen voor de NN CPC Loop een dag later. Aan dat hardloopevenement, dat op het Malieveld start en finisht, doen tienduizenden mensen mee. Volgens de gemeente heeft het niet veel zin om nu een alternatieve plek voor te stellen: "We zijn niet in overleg met de organisatoren, ze hebben nu ook niets aangemeld. Eerdere contacten tussen ons en hen waren heel sporadisch, ze doen er alles aan om dat te vermijden. We hadden het Malieveld zaterdag kant en klaar voor ze, ze konden daar hun gang gaan, maar ze hadden geen belangstelling. Als je niet met mensen kunt praten, kun je ook geen alternatieven aandragen", zegt een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions