Clicky

 
Transport Online - Philips schrapt 1100 banen in Nederland, vooral rond Eindhoven

Philips schrapt 1100 banen in Nederland, vooral rond Eindhoven

Philips schrapt 1100 banen in Nederland, vooral rond Eindhoven
30-01-2023 09:36 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 23:10 uur] Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde van die banen verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.

In 2024 en 2025 verdwijnen wereldwijd nog eens 3000 banen. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of er dan ook in Nederland weer banen verdwijnen. De ontslagen horen bij een reorganisatie die topman Roy Jakobs inzet. Daardoor moet het medisch technologiebedrijf beter gaan presteren.

Door de reorganisatie wordt een deel van de mensen dat zich met ontwikkeling van nieuwe producten en functies bezighoudt elders ondergebracht. Nu zit vrijwel alle onderzoek en ontwikkeling nog centraal rond Eindhoven, maar met name de doorontwikkeling van nieuwe producten gaat elders plaatsvinden. Bovendien moet er meer specifiek worden ontwikkeld voor de bestaande producten. Tegelijk gaat het budget voor onderzoek en ontwikkeling omlaag naar jaarlijks 1,7 miljard euro, een daling van 200 miljoen euro per jaar.

EPD Solutions

De eerste vijftig medewerkers kregen maandagmiddag al te horen dat ze ontslag krijgen. Zij werken bij de afdeling EPD Solutions in Best, bevestigde FNV-bestuurder Hans Wijers, na eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. "Heel de afdeling wordt opgedoekt. Ze waren al langer bezig om het onderdeel te verkopen, maar dat is niet gelukt", aldus Wijers. EPD leverde technologie om medische 3D-beelden te maken.

Met de nieuwe van Philips wil topman Roy Jakobs patiëntveiligheid en de kwaliteit die patiënten ervaren bij hun behandeling nog belangrijker maken. "Dat moet centraal staan in alles wat we doen" en gebeuren door onderzoek en ontwikkeling meer bij de productgroepen samen te brengen. "Dan kunnen we vernieuwingen bieden waar onze klanten en patiënten direct iets aan hebben." Jakobs denkt zo sneller innovaties te kunnen brengen.

Inkoop

Een gevaar dat er geen grote, vernieuwende ontdekkingen meer worden gedaan die leiden tot heel nieuwe producten, ziet Jakobs niet. "We hebben ook vernieuwende producten gemaakt vanuit de productgroepen. Bovendien blijven we gewoon geld steken in onderzoek en ontwikkeling die minder productgestuurd is."

Verder zijn er ook aanpassingen in de manier waarop Philips met leveranciers omgaat. Zo gaan productgroepen hun eigen inkoop doen, waar dat nu nog vanuit het hoofdkantoor gebeurde. Die aanpassing moet ervoor zorgen dat Philips beter kan inspelen op problemen met levering van onderdelen, sneller kan produceren en zijn bestaande marktpositie kan uitbreiden. Dat alles moet ook leiden tot een hogere winstmarge. Die stond het afgelopen jaar onder druk.

Oktober

Het is niet de eerste keer dat Jakobs het mes zet in het personeelsbestand. In oktober kondigde de een week eerder aangetreden topman al 4000 ontslagen aan, waarvan 400 in Nederland. In totaal heeft Philips wereldwijd zo'n 77.000 werknemers, waarvan ongeveer 11.000 in Nederland.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions