Clicky

 
Transport Online - Alles over de auto accu: Van onderhoud tot vervanging en meer

Alles over de auto accu: Van onderhoud tot vervanging en meer

Alles over de auto accu: Van onderhoud tot vervanging en meer
29-01-2023 10:25 | Auto | auteur gesponsorde content

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat een auto accu een belangrijk onderdeel is van je auto, maar weet je ook precies hoe je deze moet onderhouden en wanneer je hem moet vervangen? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de auto accu, van hoe je hem onderhoudt tot wanneer je hem moet vervangen.

Hoe werkt een auto accu?

De accu van je auto, ook wel een startaccu genoemd, is een belangrijk onderdeel van je auto omdat het de stroom levert die nodig is om de motor te starten. De accu is ook verantwoordelijk voor het leveren van stroom aan andere elektrische componenten in de auto, zoals het verlichting, radio en airconditioning. De accu bestaat uit twee hoofdonderdelen: de positieve en de negatieve pool. De positieve pool is gemaakt van lood en de negatieve pool is gemaakt van zink. Deze twee metalen zijn omgeven door een elektrolytische vloeistof, meestal waterstofsulfaat, die ervoor zorgt dat er een chemische reactie plaatsvindt die elektriciteit genereert.

Hoe laadt een auto accu op?

Het opladen van de accu gebeurt meestal tijdens het rijden van de auto, wanneer de generator de accu oplaadt. Het opladen van de accu kan ook gebeuren door een externe lader te gebruiken wanneer de auto niet wordt gebruikt. Wanneer de accu leeg is, kan de auto niet starten. Dit kan gebeuren als de accu oud is, als de contactpunten van de accu niet goed zijn verbonden of als er een tekort is aan elektrolytische vloeistof in de accu. In dit geval moet de accu worden opgeladen of worden vervangen. 

Onderhoud van de auto accu

Het onderhouden van de auto accu is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat en goed functioneert. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je accu:

  1. Controleer de spanning van de accu regelmatig met een voltmeter. Een gezonde accu zou een spanning van ongeveer 12,6 volt moeten hebben. Als de spanning lager is, is de accu waarschijnlijk bijna leeg en moet deze worden opgeladen of vervangen.
  2. Reinig de contactpunten van de accu regelmatig met een borstel of een oude tandenborstel. Dit helpt om te voorkomen dat er corrosie op de contactpunten ontstaat, wat kan leiden tot een slecht contact en problemen met het starten van de auto.
  3. Laat de accu niet te lang leeg raken. Als je weet dat je de auto voor een langere tijd niet gaat gebruiken, is het aan te raden om de accu af te koppelen of op een acculader te zetten. Dit voorkomt dat de accu leegloopt en dat deze kan beschadigen.
  4. Laat eventueel regelmatig de accu checken bij een professionele garage. Een professionele garage kan de staat van de accu controleren en eventuele problemen opsporen voordat ze groter worden.

Waarom moet de accu van een auto worden vervangen?

Na verloop van tijd is de accu van een auto aan vervanging toe omdat de chemische reactie die plaatsvindt in de accu, waardoor deze elektriciteit genereert, zich op een gegeven moment uitput. Hierdoor kan de accu niet meer voldoende stroom opwekken en slaat ook minder goed op. Een andere reden waarom de accu na verloop van tijd aan vervanging toe is, is dat deze een beperkte levensduur heeft. De gemiddelde levensduur van een auto accu is ongeveer 3 tot 5 jaar, afhankelijk van hoe vaak de auto wordt gebruikt en hoe goed de accu wordt onderhouden.

Waarom doet mijn auto accu het minder goed?

Na verloop van tijd kan ook de kwaliteit van de accu afnemen, ondanks goed onderhoud. Dit kan te wijten zijn aan de afname van het actieve materiaal in de batterij, of omdat er een achteruitgang is in de prestaties van de elektrolytische vloeistof. Een andere factor die kan bijdragen aan de vervanging van de accu is de temperatuur. Batterijen presteren slechter bij lage temperaturen, dus als je weet dat je de auto niet gaat gebruiken in de winter, is het beter om de accu uit de auto te halen en op te slaan in een ruimte die minder koud is.

Wanneer is een auto accu aan vervanging toe?

Er zijn een aantal tekenen waaruit blijkt dat de accu van je auto aan vervanging toe is. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende tekenen:

  1. De auto start niet goed of start niet. Als de accu oud is of niet goed functioneert, zal deze niet genoeg stroom leveren om de motor te starten.
  2. De accu is oud. De levensduur van een auto accu is gemiddeld ongeveer 3 tot 5 jaar, afhankelijk van hoe vaak de auto wordt gebruikt en hoe goed de accu wordt onderhouden.
  3. De accu is opgezwollen of lekt. Als de accu opgezwollen of lekt, is dit een teken dat de accu aan het einde van zijn levensduur is en moet worden vervangen.
  4. De spanning van de accu is laag. Als de spanning van de accu lager is dan 12,6 volt, betekent dit dat de accu niet goed functioneert en moet worden vervangen.
  5. De accu maakt vreemde geluiden. Als de accu vreemde geluiden begint te maken, zoals knarsen of knetteren, is dit een teken dat de accu defect is en moet worden vervangen.

Het is ook verstandig om regelmatig de staat van de accu te controleren, zodat je op tijd weet wanneer deze vervangen moet worden. Door een nieuwe accu op tijd te installeren, kun je voorkomen dat je met een startprobleem zit of zelfs met een auto die niet start.

Alles over de accu van je auto

In deze blog hebben we alles behandeld wat je moet weten over je accu auto. We hebben besproken hoe de accu werkt, hoe je hem moet onderhouden en wanneer je hem moet vervangen. Door de tips uit deze blog op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je auto altijd start en dat je zonder problemen onderweg kan. Het onderhouden van de accu is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat en goed functioneert. Zo voorkom je problemen met het starten van je auto en kan je met een gerust hart op weg!


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact opNieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions