Clicky

 
Transport Online - Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door

Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door

Extinction Rebellion: blokkade A12 zaterdag gaat door
27-01-2023 16:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 19:25 uur] Klimaatactiegroep Extinction Rebellion houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. De activisten zeggen dat ze vrijdag hebben gesproken met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag, maar dat dit niets heeft opgeleverd.

"Wij betreuren de onwil van de gemeente Den Haag om de veiligheid van de demonstranten en andere weggebruikers te garanderen", stelt Extinction Rebellion. Volgens de groep willen ongeveer duizend bezorgde burgers meedoen aan de blokkade. Een woordvoerster benadrukt dat de actiegroep er zelf in elk geval alles aan gaat doen om de actie veilig te laten verlopen.

Het stuk snelweg dat Extinction Rebellion wil blokkeren, de Utrechtsebaan, ligt tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. De groep heeft het verkeer daar vaker stilgelegd. Bij vorige acties haalde de politie vervolgens de demonstranten één voor één weg, waarna ze per bus naar een politiebureau werden gebracht.

Zeven klimaatactivisten waren in de afgelopen dagen uit voorzorg opgepakt, omdat ze anderen hadden opgeroepen om mee te doen aan de blokkade. Het Openbaar Ministerie vond dat ze zich daarmee schuldig hadden gemaakt aan opruiing. Ze kregen een gebiedsverbod, waardoor ze voorlopig niet op de Utrechtsebaan mogen komen.

Dat ingrijpen leidde tot boze reacties bij andere groepen. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft vrijdag een mail gestuurd aan enkele organisaties die willen meedoen aan de steunactie. "Ik hoop dat u als grote organisatie verantwoordelijkheid neemt en uw achterban niet blootstelt aan het gevaar ernstige strafbare feiten te begaan", schrijft hij daarin. Volgens de burgemeester is Extinction Rebellion "op geen enkele wijze bereid om een vorm van demonstreren te kiezen die veilig is." Van Zanen voegt eraan toe dat het blokkeren van snelwegen "de grenzen van het demonstratierecht overschrijdt. Het doel heiligt niet elk middel en verder gaan op deze weg is onverantwoord."

Greenpeace en Oxfam Novib, initiatiefnemers van de steunactie, zeggen in een reactie dat ze niet gaan meedoen aan de blokkade van de Utrechtsebaan "en onze achterban hiertoe ook niet zullen oproepen. Wij zijn uitsluitend aanwezig om op te komen voor het recht op vreedzaam protest." Ze vinden dat het aantal arrestaties bij eerdere blokkades van Extinction Rebellion "op gespannen voet staat met het politieoptreden rond andere protestacties in de voorbije periode".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions