Clicky

 GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten
27-01-2023 10:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie. Die gebuikt onder meer aardolie en aardgas waardoor er CO2 vrijkomt. GroenLinks wil de wet aanpassen dat vijf van deze regelingen worden geschrapt.

Dat er jaarlijks direct en indirect miljarden naar de fossiele industrie gaan,- "is pertinent verkeerd en ondermijnt al het klimaatbeleid", aldus partijleider Jesse Klaver. Het geld kan beter naar het verduurzamen van huizen, vindt zijn partij.

Als het aan GroenLinks ligt, komt er een einde aan de vrijstelling voor processen waar veel energie voor nodig is en vrijstellingen voor kolen. Ook het verlaagde tarief voor de glastuinbouw moet geschrapt. Dat voorstel kan mogelijk op kritiek rekenen uit rechtse hoek: de glastuinbouw kende wegens de hoge gasprijzen een financieel zwaar jaar.

Bij de aanpassing van de klimaatwet die volgende week wordt besproken, zal de partij het voorstel indienen. Het kabinet is al van plan om fossiele subsidies af te bouwen, maar er zijn volgens GroenLinks "weinig concrete stappen" gezet. De partij wijst op een aangenomen motie uit 2018 die het kabinet oproept om "fiscale prikkels die Nederlandse klimaatdoelen tegenwerken" af te bouwen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Verkeersinformatie

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions