Clicky


Groot tekort aan logistiek vastgoed verwacht in 2023

Groot tekort aan logistiek vastgoed verwacht in 2023
26-01-2023 09:04 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - In 2023 dreigt er een groot tekort aan vastgoed voor de logistieke sector te ontstaan. De door de overheid ingeperkte bouw van nieuwe distributiecentra zorgt voor een historisch laag niveau aan investeringen in logistiek vastgoed. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde Outlook-rapport van CBRE. De vastgoedadviseur verwacht dat de huurprijzen in de logistieke sector zullen toenemen.

Met de groei die de e-commerce en industrie doormaakten, steeg de vraag naar logistiek vastgoed afgelopen jaar. Het aanbod bleef achter en ook dit jaar komt er - door toenemende bouwkosten en een tekort aan grond - minder logistiek vastgoed bij.

Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE: "Van het logistieke vastgoed dat komende tijd opgeleverd gaan worden is circa zeventig procent al voorverhuurd. Het wordt een enorme uitdaging om te blijven voldoen aan de aanhoudende gebruikersvraag. Daarbovenop komt de overheid medio 2023 met een restrictiever beleid voor de bouw van distributiecentra, waardoor het aanbod schaars blijft."

Huurprijzen nemen toe

Het beperkte aanbod leidde in een jaar tijd door het hele land tot hogere huren. Gemiddeld nam de huurprijs toe met 10-15 procent. De hoogste huurstijgingen werden genoteerd in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Zuid-Limburg en Tilburg-Waalwijk.

Orsel: "Deze ontwikkeling zet zich naar verwachting voort in het eerste half jaar van 2023."

Efficiëntieslag nodig

De komende periode moeten we bedrijventerreinen efficiënter gaan benutten om de groeiende vraag naar logistieke ruimte aan te kunnen.

Orsel: "Lukt het niet om deze efficiëntieslag te maken dan heeft dit impact op de groei van de sector. Deze sector heeft een aandeel van negen procent procent in het BBP en beïnvloed de Nederlandse economie in zijn geheel. Bestaande bedrijventerreinen en distributiecentra zullen beter moeten worden benut, bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met de beperkte ruimte. Zoals functiemenging of meerlaags te bouwen."