Clicky

 
Transport Online - Rutte: Nederland wil nadenken over leveren tanks aan Oekraïne

Rutte: Nederland wil nadenken over leveren tanks aan Oekraïne

Rutte: Nederland wil nadenken over leveren tanks aan Oekraïne
24-01-2023 19:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 20:20 uur Het kabinet is bereid na te denken over het leveren van moderne gevechtstanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne. "Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit", laat een woordvoerder van minister-president Mark Rutte aan het ANP weten.

Nederland heeft geen tanks, maar leaset achttien Leopard 2-tanks van Duitsland. Tegen internationale media in Brussel zei Rutte eerder dinsdag dat dat ook betekent dat Nederland die tanks kan kopen en desnoods weggeven. Als dat zinvol zou zijn om samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier.

"Ik heb veel begrip voor de Oekraïense vraag", zei Rutte volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vorige week zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Kamer al dat er voor het kabinet "geen taboes" zijn wat betreft de leverantie van regulier militair materieel aan de Oekraïners.

Volgens het weekblad Der Spiegel gaat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz toestemming geven aan Polen en andere landen om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Naast Polen willen ook Finland en Portugal dit soort tanks gaan leveren aan de regering in Kiev. Finland nam in 2014 nog honderd Nederlandse Leopard 2-tanks over.

In de Tweede Kamer klinkt tevredenheid over het Duitse besluit. "Eindelijk groen licht uit Duitsland voor het leveren van Leopard tanks", aldus Kati Piri (PvdA). "Duitsland neemt nu het juiste besluit", twitterde Ruben Brekelmans (VVD). Er is in de Kamer brede steun voor de militaire hulp aan Oekraïne.

Nederland behoort bij de koplopers die militair materieel leveren aan Kiev. Vorige week maakte het kabinet nog bekend twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van een Patriot-batterij naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurt in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten. Oekraïne heeft het luchtafweersysteem nodig om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen met raketten en drones.

Het kabinet stuurde al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden