Clicky

 
Transport Online - Harbers: binnenvaart kan niet worden verboden om gassen te lozen

Harbers: binnenvaart kan niet worden verboden om gassen te lozen

Harbers: binnenvaart kan niet worden verboden om gassen te lozen
24-01-2023 19:21 | Binnenvaart | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) blijft bij zijn punt dat hij binnenvaartschippers niet kan verbieden om tijdens het varen gassen te laten verdampen uit ladingtanks. De minister houdt vol dat zo'n verbod niet zomaar mag volgens internationale verdragen.

Onlangs meldden NRC en Omroep Flevoland nog dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam tot een tegengestelde conclusie kwamen na een analyse van die verdragen: dat een verbod wel kan.

Mensen die in de buurt wonen van vaarwegen en schippers maken zich al langer zorgen over de lozing van vaak giftige stoffen tijdens het varen. Deze methode wordt veel gebruikt in de binnenvaart om tanks schoon te maken voor een nieuwe lading.

Tot nu toe hebben opeenvolgende kabinetten volgehouden dat een nationaal verbod niet mag vanwege verdragen waaraan Nederland is gebonden. De wetenschappers zeggen na een analyse van de verdragen dat niets het kabinet tegenhoudt om toch een verbod door te voeren.

De tanks kunnen ook worden schoongemaakt zonder giftige stoffen los te laten in de buitenlucht, met ontgassingsinstallaties. Daar zijn er volgens Harbers te weinig van in Nederland om alle tankers mee schoon te maken. Internationale verdragen staan volgens hem niet toe om deze praktijk te verbieden zonder ontgassingsinstallaties aan te leggen. De bewindsman zegt dat het de taak is van provincies om ervoor te zorgen dat deze installaties er komen.

Meerdere provincies hebben ontgassen tijdens het varen verboden. Maar die verboden worden niet gehandhaafd.

Foto's

 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  LA QUATRA
 • J.Roeland
  ANCOLIA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden