Clicky

 
Transport Online - Krant: VS neigen naar sturen Abrams-tanks naar Oekraïne

Krant: VS neigen naar sturen Abrams-tanks naar Oekraïne

Krant: VS neigen naar sturen Abrams-tanks naar Oekraïne
24-01-2023 16:41 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Amerikaanse regering neigt ernaar een aanzienlijk aantal Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen, meldt The Wall Street Journal. De officiële aankondiging wordt mogelijk deze week naar buiten gebracht, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen de krant.

De zending zou deel uitmaken van een diplomatieke afspraak met Duitsland, waarin Berlijn zou instemmen met het sturen van een kleiner aantal van zijn eigen Leopard 2-tanks en ook de levering van de in Duitsland gemaakte tanks door Polen, Finland en andere landen zou goedkeuren.

Eerder deze maand werd gemeld dat Duitsland alleen zware tanks aan Oekraïne wil leveren als de VS dat ook doen, om te voorkomen dat de NAVO-lidstaten verdeeld lijken. Het Amerikaanse leger liet daarna weten dat de levering van Abrams-tanks weinig zinvol is, omdat de Amerikaanse tank op een andere brandstof rijdt dan de Leopard 2 of de Challenger 2, die Groot-Brittannië levert. Bovendien is het onderhoud duurder.

Een reeks westerse landen vindt dat Duitsland veel te lang wacht met het geven van toestemming. De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil dat er brede westerse consensus is over het sturen van de zware tanks. Meerdere landen zouden er geen voorstander zijn.

Polen heeft Berlijn dinsdag formeel om toestemming gevraagd de Leopards aan Oekraïne door te mogen leveren. Het land zei eerder er veertien te willen sturen, desnoods zelfs als toestemming uitblijft. De Duitse regering heeft beloofd op korte termijn een besluit te nemen. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Polen nog deze week toestemming kan verwachten, mogelijk woensdag al.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,009
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden