Clicky


Ex-commandant van Wagner Groep aangehouden in Noorwegen

Ex-commandant van Wagner Groep aangehouden in Noorwegen
23-01-2023 16:27 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

OSLO - Een voormalige commandant van het Russische huurlingenbedrijf Wagner, Andrej Medvedev, is in Noorwegen aangehouden. Hij is 13 januari naar Noorwegen uitgeweken en wil politiek asiel krijgen. De politie hield hem aan op grond van de migratiewet.

Volgens de Noorse advocaat van Medvedev zal hij niet worden gedeporteerd naar Rusland. De advocaat stelt dat er onenigheid was tussen Medvedev en de politie over zijn veiligheid en de te nemen maatregelen.

Eerder zei een Russische mensenrechtengroep genaamd Gulagu.net te hebben gehoord dat Medvedev geen asiel krijgt, maar terug naar Rusland wordt gestuurd. De mensenrechtengroep zegt dat Medvedev wreed wordt vermoord als hij terugkeert. Hij heeft in Noorwegen aangeboden informatie over de Wagner Groep te delen of mee te werken aan onderzoeken over mensenrechtenschendingen in Oekraïne, waar hij maanden heeft gevochten. Volgens hem werd zijn contract bij Wagner automatisch verlengd zonder hem zelfs maar te vragen en is hij gevlucht.

Kremlin

De Wagner Groep is met huurlingen actief in meerdere landen inclusief Oekraïne, Syrië en landen in Afrika. De groep heeft nauwe banden met het Kremlin. Tal van landen huren particulieren in voor beveiligingstaken of voor de strijd tegen vijanden.

Huurlingen nemen in ruil voor geld veel risico's en gaan zo veel mogelijk discreet of in het geheim te werk. Ze worden ook vaak ingehuurd voor gevaarlijke taken waar mogelijk veel verliezen bij vallen. De opdrachtgever hoeft zich daar verder financieel of politiek geen grote zorgen meer over te maken. In de 'huurlingensector' gaan enorme bedragen om en er is veel vraag naar en veel concurrentie onder deze zogenoemde Soldiers of Fortune.