Clicky


Polen wil Oekraïne Leopard-tanks sturen, Duitsland akkoord

Polen wil Oekraïne Leopard-tanks sturen, Duitsland akkoord
23-01-2023 00:55 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - Polen wil zijn in Duitsland gebouwde Leopard-tanks naar Oekraïne sturen, zelfs als Duitsland dat zelf niet wil doen en er geen toestemming voor wil geven. Dat maakte de Poolse premier Mateusz Morawiecki zondag duidelijk in een post op Twitter: "We zullen niet werkeloos toekijken hoe Oekraïne doodbloedt", schreef hij op Twitter.

Duitsland zal echter niet dwarsliggen als Polen zijn in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne stuurt. Dat maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag duidelijk in gesprek met de Franse tv-zender LCI. Baerbock: "Op dit moment is het verzoek nog niet ingediend, maar mocht dat gebeuren dan zullen we niet dwarsliggen."

De Duitsers zeiden vrijdag tijdens een bijeenkomst met andere NAVO-landen op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein in West-Duitsland dat ze zelf nog geen besluit hebben genomen over het leveren van hun Leopard-tanks. Die zijn volgens Kiev van vitaal belang voor de herovering van door Rusland veroverd gebied.

Duitsland had tot nu toe ook geweigerd om toestemming te geven aan andere landen, zoals Polen, om hun Leopards te exporteren. Veel Duitsers vrezen dat het sturen van zware wapens die ook voor de aanval geschikt zijn, zoals de Leopards, Rusland provoceren en tot escalatie van de oorlog leidt.