Clicky


Duitse minister: nog geen besluit Duitse tanks voor Oekraïne

Duitse minister: nog geen besluit Duitse tanks voor Oekraïne
20-01-2023 16:17 | Buitenland | auteur ANP

RAMSTEIN - De net aangetreden Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft volgens Duitse media op een bewapeningsconferentie voor Oekraïne gezegd dat er nog geen besluit is over de levering van Duitse Leopard-2 tanks aan Oekraïne.

Tientallen westerse defensieministers zijn bij elkaar gekomen in een Amerikaanse basis in het Duitse Ramstein. Volgens Pistorius is er onenigheid en moeten hij en zijn collega's de voor- en nadelen van de levering van de krachtige aanvalswapens heel goed afwegen. Hij wil hier eerst een consensus over. Het is niet duidelijk wanneer nu de knoop wordt doorgehakt. Pistorius zei niet te weten wanneer er een besluit komt en hoe dat uitvalt.

Pistorius zei zich wel voor te bereiden op een eventuele overdracht van die wapens. Hij heeft zijn ministerie opdracht heeft gegeven precies in kaart te brengen hoeveel tanks van het type Leopard-2 zijn land heeft. Volgens het Duitse blad Der Spiegel heeft het land er meer dan driehonderd, maar er zijn er slechts 160 inzetbaar.

Tal van Leopard tanks worden in de Duitse wapenindustrie opgeknapt en gemoderniseerd. Er moet volgens Pistorius worden uitgezocht bij het leger en bij de Duitse wapenfabrikanten hoe de staat van de tanks is, welke types er voorhanden zijn en waar ze zijn.

De Oekraïense leider Volodimir Zelenski roept al maanden dat hij die krachtige aanvalswapens wil hebben. Hij hoopt dat hij de vrijwel vastgelopen stellingenoorlog kan openbreken met de 74 ton zware Leopard-2 tanks. Hij heeft Duitsland ervan beschuldigd de levering van die tanks aan zijn land te dwarsbomen.

Een aantal westerse landen zou ze graag snel leveren, inclusief Finland en Polen. De Duitse regering heeft altijd geëist van kopers van het wapentuig dat ze het niet doorverkopen of leveren aan derden zonder voorafgaande toestemming van Berlijn.