Clicky

 
Transport Online - Ofichem Group start failliete medicijnfabriek InnoGenerics door

Ofichem Group start failliete medicijnfabriek InnoGenerics door

Ofichem Group start failliete medicijnfabriek InnoGenerics door
20-01-2023 15:10 | Financieel | auteur Redactie

LEIDEN - De failliete medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden maakt toch een doorstart, meldt de curator. Een leverancier van grondstoffen voor medicijnen uit Ter Apel, Ofichem Group, neemt het bedrijf in afgeslankte vorm over. Eerder meldde de curator nog dat de zoektocht naar een nieuwe eigenaar geen resultaat had opgeleverd.

De fabriek ging failliet na lange tijd op een fractie van zijn volle productiecapaciteit te hebben gedraaid. Het wegvallen van de fabriek zou Nederland afhankelijker maken van medicatie uit het buitenland. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) kon vlak na het faillissement medicijntekorten niet uitsluiten.

InnoGenerics is de laatste grote Nederlandse fabriek voor generieke geneesmiddelen in pilvorm, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Het ging onder andere om medicijnen tegen epilepsie, diabetes, jicht, depressie en hart- en vaatziekten.

Ofichem zegt niet alle productielijnen direct voort te kunnen zetten, waardoor het nog onduidelijk is welke medicijnen InnoGenerics blijft produceren. Het doel is wel om zoveel mogelijk verschillende soorten medicijnen te blijven maken. De topman van Ofichem noemt het belangrijk dat Europa zelf medicijnen blijft maken. Daarnaast ziet hij kansen om de productie van de Leidse medicijnfabriek te integreren met de eigen activiteiten.

Volgens curator Bentfort van Valkenburg beseften veel partijen dat grote maatschappelijke belangen gemoeid waren met de zoektocht naar een nieuwe eigenaar van InnoGenerics. Daardoor waren ook afnemers en de verhuurder van het pand bereid mee te werken aan een oplossing. Het ministerie van VWS ondersteunt de overname met een financiële bijdrage.

InnoGenerics was tot 2020 in handen van de Indiase medicijnfabrikant Aurobindo Pharma. Dat bedrijf verplaatste veel van de productie naar China en India, waarna InnoGenerics met hulp van de overheid werd overgenomen.

Apothekers deelden vorige week hun zorgen over de sluiting van InnoGenerics. Ook omdat vorig jaar het hoogste aantal medicijntekorten ooit werd geteld. MIND, de organisatie die opkomt voor cliënten in de geestelijke gezondheidszorg, sprak eveneens "ernstige zorgen" uit. Dat ging specifiek over medicatie voor de behandeling van bipolaire aandoeningen en een kalmeringsmiddel. Volgens MIND was InnoGenerics het enige bedrijf in Nederland dat deze middelen maakte.

De doorstart moet ook zoveel mogelijk banen redden bij InnoGenerics. Het is daarbij ook de vraag hoeveel van de negentig personeelsleden bij InnoGenerics willen blijven werken, omdat een groot deel van hen al ander werk had gevonden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden